1 186 0

Украйна върна на Италия 17 откраднати картини

Произведенията изчезнаха от музея на Верона в края на 2015 г.

Милена Трачева

Украйна е върнала на Италия 17 картини на европейски художници, които са били откраднати от музея Кастелвекио във Верона през 2015 г., съобщи ТАСС.

Картините са били предадени тържествено на официална церемония, състояла се в Националния музей на изкуствата в Киев.

На събитието е присъствал и украинският президент Петро Порошенко.

"Ужасна трагедия сполетя света, когато картини на едни от най-великите световноизвестни художници: Рубенс, Тинторето, Белини, бяха откраднати от музея на град Верона. Сякаш част от сърцето на града беше откраднато. Тези безценни произведения на изкуството, които са при нас днес, най-накрая ще бъдат върнати на нашите италиански приятели", каза държавният глава на Украйна.

От италианска страна на церемонията присъстваха министърът на културното наследство и културните дейности Дарио Франческини, кметът на Верона Флавио Тоси и посланикът на Италия в Украйна Фабрицио Романо.

Липсващите платна са били намерени от служители на военна прокуратура и граничари на остров Турунчук, в района на Одеса през май 2016 г. Сред контрабандистите, които е трябвало да продадат безценните произведения на изкуството има граждани на Украйна, Русия и Молдова.

Обирът на музея във Верона беше е извършен на 19 ноември 2015 г. Сред откраднатите картини има платна на Тинторето, Рубенс, Пизанело, Андреа Мантеня и Якопо Белини. Те са били оценени на повече от 16 милиона евро.

Украйна


Напиши коментар:


Публикувай