1 507 0

Как вулканът Тамбора роди „Тиха нощ, свята нощ” (Видео)

Стефанаки Йоанис

Природните бедствия често са предопределяли развитието на човешката цивилизация. На 10 април 1816 изригва вулканът Тамбора в Индонезия.

Той изхвърля толкова много сяра и пепел, че те затъмняват слънцето и оставят без лято почти цялото северно полукълбо на планетата през следващата 1816 г.

Това обаче не е единственото трагично последствие. На много места реколтата е унищожена. Само в Индонезия от последвалия глад умират над 60 000 души. А в Европа хората са принудени да се хранят с котки и мишки.

През 1816 г. свещеник Йозеф Мор написва стиховете за светлината и надеждата на Витлеемската звезда. Времето е потънало в мрак. Но има светлината на "Тиха нощ, свята нощ".

През 1831 година "Тиха нощ, свята нощ" се появява за първи път в два песенни сборника, издадени в Берлин и Дрезден.

1851 година, пруският крал Фридрих Вилхелм Четвърти, заповядал да бъдат открити създателите на песента, защото бил влюбен в нея. Търсенето не отнело много време. Натоварения със задачата по търсенето бил директора на хора в австрийския град Залцбург. Докато размишлявал от къде да открие авторите, направил забележка на едно от момчетата, че не пее правилно коледната песен. Момчето му отговорило, че то знае по-добре как тя се изпълнява, тъй като баща му я написал. Така композитора вече бил ясен - Франц Грубер, а като автор на текста бил записан свещеника Йозеф Мор.Още по темата

 • Лава във водата (ВИДЕО)

  Лава във водата (ВИДЕО)

  Геологическата служба на САЩ публикува видео от изригването на хавайския вулкан Килауеа. На видеото се вижда как лавата се влива в Тихия океан. ...
  1.02.2017
  1 231
  0

Напиши коментар:


Публикувай