2 010 7

Ханука е

Ханука е
Стефанаки Йоанис

От тази вечер започва Ханука - Празника на Светлината, символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините. В продължение на 8 дни до 1 януари 2017 г. във всички синагоги и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване.

С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или 165 - 167 г. пр. н. е.

Ханука е празник с исторически характер. Древен Израел се намирали под елинска власт. Управлявала династията на Селевкидите. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в Храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото.

Ханука отбелязва първия път в историята, когато един народ въстава не за славата на цар или за да подчини друг народ, а за духовната си свобода.

Ханука напомня, че светлината винаги е по-силна от тъмнината.

Традиционният поздрав за празника е „Хаг Ханука Самеах!”

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • АХАХАХ
  Отговор
  1 18:29  24.12.16
  Защо ни занимавате с еврейски измислици? Коледа е! Християнски празник.

  Коментиран от #7

 • 2 18:43  24.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • WWF
  Отговор
  3 19:29  24.12.16
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!!!
 • чичо ви
  Отговор
  4 20:52  24.12.16
  Като дойде новия световен ред на чифутите, а това ще е съвсем скоро, всички ще живеете според Тората

  Коментиран от #5

 • Някои са толкова прости че заслужават
  Отговор
  5 22:31  24.12.16

  До коментар #4 от "чичо ви":

  Радвай се народе! Като народ, който не е избран, вие наистинаще имате възможност да живеете според новите правила. Разликата е, че ще бъдете обикновени вещи, животни, а елитът ще бъде от "предани на Тората". Между нас казано, съвременното еврейство не се движи според Тората, която представлява Стария завет, а според Талмуда, което променя съществено нещата. Хаг Ханука Самеах!
 • Mercedes-Benz
  Отговор
  6 00:55  25.12.16
  88!
 • dexter
  Отговор
  7 12:41  25.12.16

  До коментар #1 от "АХАХАХ":

  Е журналята нама как да не облизат някой еврейски ... телесни части. Във вчерашния брой на 24-часа 3 страници за рожденния ден на Соломон Паси ...

Напиши коментар:


Публикувай