14 Януари, 2017 16:34 2 330 0

На 111 г. почина бащата на системата „Пинин“

  • пинин-
  • китайски лингвист-
  • латинска азбука-
  • транскрипция-
  • китай-
  • джоу югуан

Благодарение на лингвиста, грамотността в Китай рязко се повишава

На 111 г. почина бащата на системата „Пинин“ - 1
Снимки: pinyin.info

На 111 годишна възраст почина лингвист, създал системата за писане, която превръща китайските символи в думи, написани с букви от латинската азбука, съобщи Би Би Си.

Роденият през далечната 1906 г. Джоу Югуан, е починал в Пекин в събота, един ден след рождения си ден, съобщиха китайските медии.

Системата "Пинин", създадена от Джоу, е призната по цял свят като официална латинска транскрипция на китайския език. Благодарение на неговата система, грамотността сред китайците рязко се повишава, а начинът на изучаване на китайския език се променя коренно.На 111 г. почина бащата на системата „Пинин“

Джоу и специална комисия от Китайската комунистическа партия посвещават 3 години на развитието на системата "Пинин" през 50-те години.

Като млад мъж г-н Джоу прекарва известно време в САЩ и работи като банкер на Уолстрийт. Той се завръща в Китай след победата на комунистите през 1949 г. и правителството му възлага задачата да създаде нова писмена система, която използва буквите от латинската азбука.

"Отне ни три години да разработим "Пинин". Хората се подиграваха с нас, шегуваха се, че сме прекарали твърде много време, за да се справим с някакви си 26 букви", разказва лингвистът пред Би Би Си през 2012 г.

Преди разработването на "Пинин" около 85% от китайския народ не е можел да чете. Днес почти няма китаец, който да е неграмотен.

Днес "Пинин" е най-често използваната система в световен мащаб, въпреки че някои китайски общности (най-вече в Хонконг и Тайван) продължат да използват алтернативи.

Тя намира широко приложение и при въвеждането на китайските йероглифи в мобилните телефони и компютрите. Този факт обаче, поражда опасения, че съвсем скоро системата на Джоу може напълно да замени традиционната китайска писменост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА