812 0

"Белгийският крал" открива "София филм фест" 

Премиерата е в НДК на 9 март

Анатоли Стайков

"Белгийският крал", копродукция на Белгия, Холандия и България, открива 21-ия "София филм фест" с премиера в зала 1 на НДК на 9 март, съобщават организаторите.

"Белгийският крал" е четвъртият игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс ("Хадак" - Венеция 2006, "Златен лъв на бъдещето"; "Алтиплано - Кан 2009, Седмица на критиката, "Петият сезон" - Венеция 2012, Международен конкурс, награди Green Drop и Young Cinema Award). Създаването на творбата е провокирано от статия във в. "Таймс", описваща преживяванията на президента на Естония, който при изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл се придвижва с лека кола от Истанбул до Талин.

"Един вулкан в Исландия изригна и се роди една идея - да пратим белгийския крал в Истанбул, да развихрим природно бедствие, да разпалим политическа криза и да го натирим на сухопътно пътешествие инкогнито към дома, което включва сблъсъци, премеждия и велики моменти. Иначе казано, същността на комедията е в попадането на неочаквани места", казват двамата режисьори.

За да подсилят автентичността и спонтанността, те често карат актьорите да импровизират и снимат в хронологичен ред. Ситуациите стават все по-скандални, но същевременно остават възхитително правдоподобни. Резултатът е "Белгийският крал" - пародия на документален роуд муви, разказващ за своенравен монарх, изгубен на Балканите.

В главните роли са Петер Ван ден Бегин ("Петият сезон"), Брюно Жорис ("Петият сезон"), Титус де Воогт ("Steve + Sky"), Люси Дебе ("Melody"). Нина Николина играе българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е заместник-шефът на турските тайни служби. Филмът е заснет почти изцяло в България, в него участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - "Мистерията на българските гласове", "Филип Кутев", квартет "Славей" и други.

Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов.

"Този филм е класически "mockumentary" (псевдодокументален филм), който съчетава умело сатирата в изказа с по-дълбоки послания, - пише сп. "Варайъти". - "Белгийският крал" е възхитителен - изненадващо уважителна закачка към несъвместимостта на монархията със съвремието, с Белгия и с Балканите.

Попада в жанра "роуд муви", разчита се на камера от ръка (но само изглежда така), нестандартно кадриране и откриване на абсолютно нетрадиционни места и декори за снимки. Трудно е да си представим зрители, които не биха прегърнали с удоволствие този внимателен и шеговит киноразказ."

След световната премиера на 73-ия кинофестивал във Венеция филмът е участвал с успех в близо 20 фестивала по целия свят.

България


Напиши коментар:


Публикувай