9 257 8

Дядо Добри ме научи на смирение, търпение и силна вяра

Интервю с Неди Джон Крос, режисьор на филма за дядо Добри - ''Тихия Ангел''

Дядо Добри ме научи на смирение, търпение и силна вяра
Мая Павлова

Най-откровено мога да заявя, че личният ми контакт с Дядо Добри промени живота ми. Той ме научи на по-голямо смирение, търпение и най-вече на силна вяра. Това заяви в интервю за Факти.бг Неди Джон Крос, режисьор на филма за дядо Добри - ''Тихия Ангел''.

Как се зароди идеята за филма и защо решихте да направите филм за дядо Добри?

Всъщност идеята за филма дойде от партньора ми Уте Еренберг. Един ден тя ми каза: „Неди, знаеш ли, че в България има един сто годишен човек, който е дарил много пари за построяване и реставрации на църкви и храмове. Мисля, че ще бъде чудесна идея да направим един документален филм за него“. До този момент, аз бях чувал за него, дори бях използвал кадър от него за един мой музикален проект, който в последствие спечели трето място за най- добро видео на фестивала Sinerockom в Лос Анджелис, но не бях запознат в дълбочина с неговата история. И така се роди идеята да направим един документален филм за живота и делото Дядо Добри от Байлово. Започнахме задълбочено да търсим и да проучване информация за него. Привлякохме на своя страна американската продуцентска компания Puppy Entertainment в лицето на Грегър Грозвенор и актьора Джефри Байрън, познат на българската публика с ролята си в сериала „Далас“. И с един скромен бюджет решихме да започнем да пресъздаваме невероятната историята на Тихия Ангел.

Как осъществихте първата си среща с Дядо Добри? Имахте ли затруднения?

В началото, когато стартирахме проекта, изпитвахме известно затруднение да осъществим личен контакт с Дядо Добри, тъй като той самият, а и хората които са около него, се пазят от медийни изяви. Благодарение на епископ Тихон и отец Серафим от църквата „Св.Св. Кирил и Методий“ в Байлово ние успяхме да осъществим този първи личен контакт. Трудно беше да привлечем на наша страна и малката дъщеря на дядо Добри - Богдана, но с известно настояване от наша страна и това се случи.

Получихте ли подкрепа за осъществяване на проекта „Тихия Ангел“?

В процеса на работа по филма, бюджета с който разполагахме се оказа твърде оскъден, за да успеем да го завършим. В началото планирахме само къса версия от 18-20 минути, но когато се запознах с този човек отблизо тази идея вече ми се струваше твърде недостатъчна и така реших филма да бъде представен в две версии - къса и дълга. Идеята ми беше късата версия да бъде представена по фестивалите, а дългата да се завърти по кината. Тук е момента да благодаря на хората, които повярваха и застанаха зад този проект. Благодаря на Западно-и Средоевропейската епархия на БПЦ в лицето на митрополит Антоний, на община Пловдив и община Пазарджик, на Резон ООД и не на последно място на козметична компания Рефан.

Дядо Добри промени ли Ви?

Най-откровено мога да заявя, че личният ми контакт с Дядо Добри промени живота ми. Той ме научи на по-голямо смирение, търпение и най-вече на силна вяра. Едно от многобройните интервюта, които взех в процеса на работа по филма беше на майка Валентина - игуменка на Калоферския девически манастир ,,Св. Въведение Богородично''. Тя е автор на над 50 книги на християнска тематика. Майка Валентина каза за него нещо, което ми направи много силно впечатление, че той, като че ли не е от този свят. Смятам, че тези нейни думи абсолютно точно описват цялостната същност на Дядо Добри. Представете си само, един 102 годишен човек, който дарява всичките си имоти на църквата и в продължение на много години събира и дарява огромна сума пари от милостиня за построяване и реставриране на храмове. Човек, който живее напълно по монашески, който се е отрекъл от всичко светско и за когото вярата и любовта към Бог са му напълно достатъчни. Истината е, че аз нито съм чувал, а още по-малко съм срещал друг такъв човек. Дядо Добри сякаш е изтъкан от тишина, тихо помага, тихо дарява, без показност и без капчица гордост, ето защо и филма носи заглавието ''Тихия Ангел''. Работата по филма е почти към своя край, остават само няколко довършителни стъпки. Надявам се много скоро да бъде представен по фестивали и да се завърти по кината, поне такава е моята идея и тази на продуцентите.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лъчо
  Отговор
  1 10:19  22.01.17
  Да е жив и здрав дядо Добри още много години! Ей такива хора живеят в мизерия и страдат. А разни гадини си лапкат хилядарките и си живеят като патриции? Ей това не мога да простя на Господ, дето търпи гадове живи, а добрите са мъченици и умират в мизерия. Ще го съдя пред свети Воробей един ден... Светият Врабец създаде света. Затова като чипат по клоните, те творят.
 • Веселинова Пловдив
  Отговор
  2 10:27  22.01.17
  Браво на факти! Нещо наистина добро, на фона всичко, което ни обгражда.
 • Неди
  Отговор
  3 10:33  22.01.17
  'ЧЕРВЕНАТА ДАЛАВЕРАДЖИЙКА КУРНЕЛИЯ НИНОВА ,ВМЕСТО ДА ХОДИ НА ПОКЛОНЕНИЕ НА ВОЖДА СИ - ТОДОР ЖИВКОВ В ПРАВЕЦ , ДА СЕ УЧИ ОТ ДЯДО ДОБРИ НА СМИРЕНИЕ , И ТЪРПЕНИЕ И УВАЖЕНИЕ ...
 • Георги
  Отговор
  4 12:28  22.01.17
  Този ЧОВЕК носи светлина на всички хора. Поклон пред делата му!

  Коментиран от #5


 • лъчезар танев
  Отговор
  5 12:48  22.01.17

  До коментар #4 от "Георги":

  Дядо Добри е един от малкото Българи , които ме карат да се гордея , че и аз съм такъв . Господ здраве да му дава .
 • Минаващ
  Отговор
  6 23:08  22.01.17
  Браво на факти.бг, че в този ден на фанфари напомни за Дядо Добри. Не знам дали е случайно. Но и така да е, браво. Нека тези политически глашатай вземат поне малко от смирението на Дядото. Сигурно България ще е по-доброто място. Някакъв Неди във форума се изходил по своему.
 • Монах
  Отговор
  7 19:50  25.01.17
  Дядо Добри един ден ще бъде канонизиран и обявен за светец!

  Коментиран от #8

 • Дедо ПОП
  Отговор
  8 16:34  28.01.17

  До коментар #7 от "Монах":

  Да бъде ! АМИН !

Напиши коментар:


Публикувай