747 0

Емир Кустурица учреди награда за български филм

Емир Кустурица учреди награда за български филм
Анатоли Стайков

Десетото издание на международния филмов и музикален фестивал “Кустендорф”, който се провежда в Сърбия, завърши с приз за режисьора Николай Тодоров. Решението за учредяване и присъждане на наградата “най-поетичен филм” за късометражния „Преди да заспя” принадлежи лично на Емир Кустурица, който е основател и директор на фестивала.

Основна тема на поредица от дискусии и майсторски класове по време на фестивала е въпросът за достъпните средства за създаване на филми днес, чрез които се променя и самият език на киното. В речта си по време на награждаването Кустурица отбелязва, че фестивалът Кустендорф се стреми да проследи както техническите нововъдения, така и промените в киноезика, като намира баланс между артистични филми и филми, създадени да забавляват.

Той е уверен, че тазгодишната селекция е най-добрата досега."Вярвам, че е така, тъй като показахме широк спектър от филми и представихме автори, които са смели и които са реализирали своите идеи, следвайки новите технологии. Затова със своите приятели реших да дам награда за най-поетичен филм", заяви режисьорът.

Филмът “Преди да заспя” е с времетраене 30 минути, продукция на „Скрийнинг имоушънс” с подкрепата на Националния филмов център. Той разказва за момче и момиче, които чакат дете. Младите родители обаче остават без покрив над главите си. Напускат познатия свят и се отправят към неизвестното.

Николай Тодоров завършва кинорежисура в НАТФИЗ, в класа на проф. Георги Дюлгеров. Носител е на наградата “Джеймисън” за най-добър късометражен филм на София филм фест и наградата на фестивала в Корк, Ирландия за филма си „Минутите след това”, а лентата му „Три дни в Сараево”е сред номинациите на Българската Филмова Академия за 2014.

Общо 22 късометражни филма на млади автори се състезаваха за фестивалните отличия в Кустендорф, като "Златно яйце" получи Михаел Алалу от Израел за творбата му "Трън". "Сребърно яйце" бе присъдено на авторката от Дания Тона Отили за "Лулу в реалния живот", а режисьорът Матео Гарилио бе награден с "Бронзово яйце" за филма "В гърлото", заснет като швейцарско-аржентинска копродукция.Още по темата

 • Берлинале впечатлява с над 400 филма

  Берлинале впечатлява с над 400 филма

  На 9-ти февруари започва 67-то издание на кинофестивала в Берлин. В рамките на 11 дни ще бъдат излъчени над 400 филма. Откриващата вечер на ...
  6.02.2017
  480
  0

Напиши коментар:


Публикувай