8 680 4

Дядо Добри става кръстник на продуцента на филма „Тихия ангел“ (СНИМКИ)

Уте Еренберг: Благословена съм да създам филм за Живия Светец от Байлово

Мая Павлова

Интервю с Уте Еренберг, продуцент на филма за дядо Добри - 'Тихия Ангел'''

Освен на многообразие от вдъхновяващи истории и интересни интервюта в дългоочакваната филмова лента ''Тихия Ангел'', зрителите ще имат възможността да станат свидетели на емоционални кадри от церемонията по Кръщението на германския продуцент на филма Уте Еренберг. В Светото Тайнство Кръщение преди две години я въвежда самия Дядо Добри, който става неин кръстник и й дава името Мира.

Продуцентът на лентата не крие, че от малка е мечтаела да бъде кръстена в православната вяра. Тя е категорична, че точният момент за това е настъпил в деня, в който срещнала Светеца от Байлово. Церемонията по тайнството е извършена в Байловската църква „Св.Св. Кирил и Методий“, в двора на която се намира и малката къщичка, която Дядо Добри обитава от дълги години насам. Пред Факти.бг Уте Еренберг сподели, че се чувства истински благословена от възможността да създаде филм за Живия Светец от Байлово и с привилегията да бъде негова кръщелница.

Кога и как решихте, че искате да бъдат кръстена в православната вяра?

Израснах в Източна Германия, където Кръщението беше забранено. Всичките ми братя и сестри бяха родени преди Германия да се раздели на две части, след построяването на Берлинската стена през 1961 година. От този момент нататък кръщенетата бяха забранени и поради тази причина бях единственото дете в семейството, което не беше кръстено. Винаги съм искала да бъда кръстена, но до този момент нямах такава възможност. Кръщенето винаги е било в списъка ми с желания.

Как взехте решението Дядо Добри да стане ваш Кръстник ?

Когато го срещнах за първи път почувствах, че може би той ще бъде човекът, който ще стане мой кръстник. И така, един ден докато снимахме кадри за филма, ми дойде идеята да го попитам. Той моментално се съгласи и бързо организирахме всичко. Мислехме да направим кръщенето в църквата „Света София“, но по редица причини това не се случи, тъй като в този ден имаше официални визити, а и в по-късен час на деня беше предвидена погребална церемония. Пристигнахме в църквата със закъснение и се наложи да отменим кръщенето за друг ден. Няколко дни по-късно решихме да го направим в Байлово, в църквата „Св.Св. Кирил и Методий“, което беше далеч по-добра идея и с далеч повече смисъл, понеже това e църквата, където живее Дядо Добри. Неговата къща се намира в двора на църквата. Много красиво място със специална атмосфера!

Какво е чувството да бъдете кръстена от дядо Добри?

Чувството е специално и истинско. По време на самата церемония дядо Добри беше концентриран, сериозен и обичащ. До колкото си спомням кръщенето отне повече от два часа. Беше ми трудно да разбирам, тъй като цялото Тайнство протече на български език, но чувствах всяка дума дълбоко в сърцето си. Никога няма да забравя този ден! Това беше, много красив и силен момент в живота ми, а това, че именно дядо Добри стана мой кръстник го направи още по-значимо събитие за мен. Не беше просто посвещаване във вярата, а нещо далеч по-голямо и значимо заради самия дядо Добри, чиято вяра е толкова силна, истинска, дълбока, безкористна и отдадена.

Какви бяха съветите на дядо Добри към Вас?

Най-ценните съвети, които получих от него в този ден бяха, винаги да се стремя да бъда добър човек, да следвам сърцето и душата си. Да служа на Бог и да помагам на всеки, който има нужда от помощ. Но най-вече, да бъда човек с дълбока вяра, защото вярата ми е истинска и носи спасение.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ехааа
  Отговор
  1 13:31  05.02.17
  Попът е доста секси!
 • Гост
  Отговор
  2 18:53  05.02.17
  Много неуместен коментар !!!
 • Мария
  Отговор
  3 18:57  05.02.17
  Честит Имен Ден на дядо Добри! Да бъде жив,здрав и на много хора още да стане Кръстник за да ги научи на вяра и любов към Бог и ближните си!
 • Тошбиян
  Отговор
  4 23:18  05.02.17
  Тоз старец зема вашите пари с просия и ги дава на църковната мафия за да имат пари за грехове и лимузини......църквите да се съборят а поповете пратат на заточение а ребигиите забранени....къде беше тоя на къде му се кланяте у батак?нали и там му се молеха пък станаха зян

Напиши коментар:


Публикувай