1 004 0

Горан Брегович обещава лудо шоу в София (ВИДЕО)

Маестро Брегович и "Биело дугме" ще изнесат концерт на 7 април

Анатоли Стайков

Горан Брегович и е една от най-известните рок групи в бивша Югославия "Биело дугме" ще изнесат концерт на 7 април в зала "Арена Армеец" в София, съобщиха организаторите от "София мюзик ентерпрайсис".

"Биело Дугме" е създадена през 1974 г. в Сараево и в първоначалния й състав са вокалистът Желко Бебек, барабанистът Ипе Ивандич, кийбордистът Владо Правдич и бас китаристът Зоран Реджич. Основател и основен двигател на групата е Горан Брегович.

Още дебютният албум на Биело Дугме "Kad bi bio Bijelo Dugme" (в превод "Ако бях бяло копче") от 1974 г. ги превръща в звезди. Въпреки многократните промени в състава, творчеството на групата, особено симфоничните балади с поетични текстове, са високо оценени и от музикалните специалисти, а албумите им се продават в милиони тиражи.

Най-успешна година за "Биело дугме" е 1988 г. Тогава излиза албумът "Ciribiribela", на чиято обложка е нарисуван Ноевият ковчег. Хит номер едно от него става песента "Гергьовден". Като използва стихотворение на Джордже Балашевич и стара циганска тема, прибягва и до съпровода на циганския оркестър на Феят Сейдич, Горан Брегович сътворява може би най-големия си шедьовър.

Следващата година групата се разпада, поради нарастващото напрежение в Югославия, но популярността им не намалява. През 2005 г. "Биело дугме" се събира отново за три концерта в Сараево, Загреб и Белград.

През 2016 г. Горан Брегович и останалите от "Биело дугме" се събират отново за няколко концерта. Шоуто им в Белград е разпродадено за броени дни. Обявени са още две дати, билетите за които също свършват бързо.

Въодушевени от големия успех и след още разпродадени концерти в Европа, през тази година "Биело дугме" поемат на турне. То започва на 23 февруари в Лондон, а малко повече от месец по-късно ще видим за първи път на една сцена у нас Горан Брегович и "Биело дугме" и тяхното уникално шоу с любими хитове.

Билетите за концерта са в продажба на цени от 30 до 90 лв. Първите 500 ще са на промоционална цена с 10 процента отстъпка.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай