453 0

Читатели избират любимата си книга за 2016 г.

Анатоли Стайков

Започва Националният конкурс "Моята любима книга - 2016". От днес всички читатели над 16-годишна възраст могат да гласуват онлайн за новите книги, издадени през изминалата година, съобщават организаторите на конкурса от сдружение "Всичко за книгите".

Гласуването става на сайта www.vsichkozaknigite.bg. През първия /от днес до 10 март/ читателите могат да гласуват за по една книга във всяка от седемте категории. За разлика от миналата година поезията е отделена в самостоятелна група. Останалите шест са "Съвременна художествена проза", "Трилъри и криминална литература", "Фантастика, фентъзи и хорър", "Дамски романи", "Исторически романи" и "Нехудожествена литература".

Вторият етап е от 13 до 19 март и в него 21 книги финалисти - трите книги с най-висок резултат във всяка категория, ще се борят за титлата "Любима книга на България" за 2016 г.

Какво обичат да четат най-много българските читатели, кои са предпочитаните жанрове, какви теми ги вълнуват, кои автори са им любими и има ли сред тях много български писатели, достатъчно ли е да си предизвикал медиен шум, за да си на върха на читателските класации - предстои да се разбере от гласуването в конкурса.

Миналата година в първата част са гласували 7523 човека, а във втората - 4518. Най-голяма читателска подкрепа е получила книгата "Търси се" на Стивън Кинг.

Докато възрастните избират своята любима книга, по-малките читатели на възраст между 6 и 15 г. също ще могат да подкрепят своите литературни фаворити от изминалата година в конкурса "Бисерче вълшебно", който ще започне на 15 февруари.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай