484 0

Берлинале впечатлява с над 400 филма

Пол Верховен оглавява журито

Берлинале впечатлява с над 400 филма
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

На 9-ти февруари започва 67-то издание на кинофестивала в Берлин.

В рамките на 11 дни ще бъдат излъчени над 400 филма. Откриващата вечер на „Берлинале“ ще започне с прожекции на биографични филми. Актьорът Стенли Тучи ще представи режисьорския си филм „Последният портрет“, а Етиан Комар ще представи дебютния си филм „Джанго“. Филмите отразяват живота на художника Алберто Глакомети и джаз музиканта Джанго Рейнхардт.

Агниешка Холанд се завръща във фестивала с филма си „Споор“, който сравнява с „Няма място за старите кучета“.

Финландският режисьор Аки Каурисмаки ще представи лентата от „Другата страна на надеждата“, която представя живота на сирийските бежанци в Хелзинки. Тереза Вилаверде се появява с филма „Коло“, който представя живота на едно семейство, засегнато от икономическата криза в Португалия. Ричард Гиър ще представи своя филм „Вечерята“. Сали Потър ще представи политическата драма „Страната“. Специални прожекции се планират за „Кралицата на Испания“ и „Младият Карл Маркс“.

Фестивалът в Берлин се смята за един от най-политическите фестивали в света. Очаква се на него да има много обръщения срещу Brexit и политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп.

18 филма ще се борят за голямата награда „Златна мечка“. Тя ще бъде връчена на 18-ти февруари. През миналата година наградата за първи път отиде в документален филм. Това беше лентата „Огън в морето“. Тя разказваше за бежанската криза в Средиземно море.

През тази година председател на журито ще е режисьорът Пол Верховен.

Германия

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай