737 0

40 години от основаването на "Дом Витгенщайн"

Калина Петрова

Министърът на културата в служебното правителство Рашко Младенов бе сред официалните гости на тържественото отбелязване на 40-годишнината от основаването на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, началото на което бе поставено с концерта на „Quatro piano +“ на четири рояла и перкусии.

Театралната зала на Института не можа да побере миналата вечер многобройната публика, дошла да уважи юбилея на „Дом Витгенщайн“ и концерта на изтъкнатите пианисти – Орлин Димитров, Мария Деливичева, Лора Димитрова и Андрю Уотсън, както и на барабаниста Ивайло Деливичев. Музикантите виртуози буквално взривиха публиката с изпълненията си на собствени аранжименти на пиеси, комбинация от класическа и поп музика с умело вплетени джаз елементи, превърнали празничната вечер в едно красиво и запомнящо се музикално преживяване.

В приветствието си към организаторите, гостите и участниците в юбилейното тържество министър Рашко Младенов отбеляза, че за него е голяма чест да бъде с всички приятели на „Дом Витгенщайн“ и заедно да поставят началото на поредицата от арт събития, с които отбелязваме 40-годишнината от учредяването на Българския културен институт във Виена.

„Поместен в тази внушителна сграда, която е архитектурна ценност в австрийската столица, четири десетилетия Дом „Витгенщайн” е средище на българската духовност и творчески талант, символ на българо-австрийското културно сътрудничество и приятелство. През годините тук са оставили част от своето творческо дръзновение много художници, музиканти, актьори, писатели, учени, танцьори, залите са били разтърсвани от великите български оперни гласове и неповторимите ни фолклорни ритми, по стените в салоните са оживявали шедьоврите на родното изобразително изкуство. Трудно е да се изброят всички прояви, които са намирали радушен прием от многобройната публика, но със сигурност можем да кажем, че те се превръщат в мощен щит на приятелството, който културата има привилегията да сътвори”, каза още в приветствието си министър Младенов. Той припомни също, че стотици са примерите за духовно общуване между българи и австрийци, а през 2018 г. двете страни ще председателстват и Съвета на Европейския съюз и заедно ще развиват европейските политики, ще насърчават културното многообразие и диалога между културите, ще осъществяват редица съвместни проекти. „Убеден съм, че Българският културен институт „Дом Витгенщайн” ще има съществен принос в постигането на тези цели, а Министерството на културата ще продължава да бъде пазител на културно-историческата памет, вплетена в историята на тази забележителна сграда. Изразявам своята искрена признателност към всички, които през годините, така и и сега, отдават цялата своя енергия, за да направят това възможно”, подчерта в заключение министър Рашко Младенов.

Сред австрийските гости, уважили с присъствието си събитието, бяха Хервиг Хадвигер – вицепрезидент на Българо-австрийското дружество, Рудолф Забрана – зам.-председател на 3-ти район на Виена, Ерхард Бусек – председател на Съвета на Института за Дунавски район и Средна Европа и бивш вицеканцлер на Австрия, бивши посланици на Република Австрия в Република България от 1989 г., изтъкнати австрийски професори и българисти, представители на други културни институти във Виена. Поздравителни слова по повод юбилея произнесоха и посланикът на Република България в Република Австрия д-р Иван Сираков, доц. д-р Румяна Конева – директор на БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена, както и г-н Хервиг Хадвигер. Сред присъстващите бе и посланик Светослав Спасов – постоянен представител на ПП на Република България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена, както и представители на Българското посолство във Виена. Почетни гости на вечерта бяха бившите директори на БКИ „Дом Витгенщайн“ - Христо Друмев и Николай Кателиев.

Австрия


Напиши коментар:


Публикувай