Last news in Fakti

16 Февруари, 2017 08:26 3 030 2

Българинът, който гледа един такт напред

  • култура-
  • танци-
  • абу даби-
  • мирчев

Валерий Мирчев: музикант, филантроп, бизнесмен, меценат

Българинът, който гледа един такт напред - 1
След концерт в най-големия производител на петрол и бензин в Абу Даби – Adma-Opco

Постулатът „музикант къща не храни“ не важи за велинградчаните Валерий и Катерина Мирчеви. Години наред семейството събира професионален опит в престижни международни училища у нас и чужбина. През 2011 г. решават, че е време да насочат градивната си енергия в собствен бизнес. Основават Amadeus Music Institute в Абу Даби и така създават един от най-уважаваните и популярни образователни институти в столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Обучават над 300 ученика по музика, класически и модерен балет.

С времето „Амадеус“ се превръща в своеобразен притегателен център за българите, бленуващи да попият от родната музика, фолклор и литература. Всеки петък българчетата, жадни за родна реч, прекрачват прага на българското училище, което се помещава зад вратите на академията. Стотици дарени български книги са на разположение на всеки, който желае, да ги заеме и прочете. Всеки четвъртък в института се провеждат уроци по народни танци. Сънародници са част от преподавателите в него. Множество концерти и рецитали, организирани от академията, са се превърнали и в трибуна на нашата култура в столицата на ОАЕ. Вокално-инструментални групи от България са атракция на много представления по покана на „Амадеус“. По време на коледния концерт през 2015 г. детско-юношеската школа „Звънче“ от Велинград грабва сърцата на местните зрители и оставя незабравим спомен.

Валерий Мирчев намира кратка пролука в натоварената си работна програма, за интервю специално за fakti.bg.

Г-н Мирчев, Amadeus Music Institute е престижен музикален център в Абу Даби. Какви са „козовете“, които държите, за да сте на гребена на успеха вече шеста година?

Не се отказвам лесно. Ако нещо не се получи от първия път, опитвам втори, и трети. Имаме богат професионален опит, който смятаме, че трябва да предадем на децата. Работим съвместно с училища и детски градини като изпращаме наши образцови учители да преподават музика там. Българинът, който гледа един такт напред
Валерий Мирчев разговаря с Мария де Брабандере специално за Факти.бг

Ръководил съм военния оркестър на полицейския колеж в Абу Даби. Големи петролни компании като Adma-Opco, Gasco и други, също ни се доверяват. Подготвяме учениците за всички степени на изпитите ABRSM на Обединения борд на кралските училище по музика.

Какво е ABRSM?

Четири консерватории във Великобритания – Royal Academy of Music, Royal College of Music, Royal Northern College of Music и Royal Scottish Academy of Music and Drama, създават т.нар. Associated Board of the Royal Schools of Music (ABRSM) и организират всяка година изпити по музика. Институцията е със седалище в Лондон, но тестовете могат да бъдат провеждани из целия свят. Много хора, особено деца, които изучават музикални инструменти, се явяват на изпитите. Това ги мотивира и им помага да усъвършенстват уменията си. Тези, които преминат успешно през тестовете, получават сертификат за музикална квалификация. Всяка година над 620 000 кандидати на различна възраст от над 90 страни се явяват на изпитите ABRSM.

Какви дипломи вземат успешно преминалите теста?

ABRSM предлага дипломи в три дисциплини: музициране, музикална режисура, учител по инструмент или пеене. Всяка дисциплина има три нива на оценка. Най-високото е диплома от The Associated Board of the Royal Schools of Music. Следващото е LRSM (Licentiate of the Royal Schools of Music). Третото ниво е FRSM (Fellowship of the Royal Schools of Music).

Българинът, който гледа един такт напред
Валерий и Катерина Мирчеви акомпанират ученици по време на концерт

Колко Ваши ученици успешно са получили престижните сертификати?

През изминалите няколко години над 180 наши ученика взеха дипломи с нива Merit и Distinction.

Има ли по-малко и повече музикална нация?

В Абу Даби имаме шанса да работим с деца от различни страни. Някои от тях са много талантливи, други – по-малко, но те компенсират с много труд. Най-важното е да се окуражават. Непрекъснато трябва да им се повтаря, че могат и че имат заложби.

Само деца ли обучавате във Вашата академия?

Най-възрастният ни ученик е на 77 години и свири на саксофон.

Трябва ли да мотивираме децата да ценят музиката? Какво ни дава тя?

Най-важното, което музиката ни дава е вътрешен и външен синхрон. Още Питагор открива, че има терапевтичен ефект и композира мелодии за облекчаване на различни страдания. Големият философ приема музиката като съставна част от закономерните движения на всемира, вижда неразривна връзка между числата и тоновете. На учениците винаги им казвам, че е много важно да вземат бързо, адекватно решение като гледат един такт напред.

Българинът, който гледа един такт напред
Най-тиражираното седмичното издание в Абу Даби Time out следи отблизо изявите на Amadeus Music Institute през годините

Каква е следващата стъпка, която ще направите в света на музиката?

Със съпругата ми обмисляме програма за подпомагане на талантливи деца в България. Има много такива, а понякога не им достигат средства да се развиват. Имам и амбицията да направя биг бенд в Абу Даби, а защо не и в България.

Подадохте ръка на българското училище в Абу Даби в момент, в който то щеше да спре да съществува. Жертвате единствения си почивен ден - петък, за да сте в помощ на българите, които се обучават там. Безвъзмездно им предоставяте фирмата си, помещенията си, съоръженията си. Защо го правите? Колко богат трябва да е човек, за да може да си позволи да се отдаде на благородни каузи?

Не е нужно да е богат. Най-ценното нещо е знанието. А най-добрата инвестиция е вложението в бъдещето на децата. Мисленето е залог за успех, просперитет и най-вече за позитивно мислене. Българчетата са си наши деца. Далеч сме от родината. Българското училище е един от най-влиятелните фактори за съхраняване на нашите ценности. Създаваме много силен образователен център, който се превръща в притегателна точка за всички, които обичат България. Щастлив съм, че мога да помогна за тяхното образование и възпитаване на любов към българското.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симона

    2 0 Отговор
    Голям българин! Широко строен! Достоен човек! Браво!
  • 2 Сандо

    0 0 Отговор
    Браво!