1 439 3

Едно от "оръжията за масово унищожение" на Хитлер отива на търг (СНИМКИ)

Фюрерът често използвал телефона, оценен на 200 000 до 300 000 долара, да дава заповеди за извършването на убийства

Снимки: АП/БТА
Снимки: АП/БТА
Милена Трачева

Личният телефон на Адолф Хитлер, по който фюрерът е давал някои от най-страшните си заповеди, ще бъде продаден на търг този уикенд, съобщава АП.

Боядисаната в червено вещ, на която са гравирани емблемата на нацистката партия и името на фюрера, е произведена от компанията Siemens, като оригиналния ѝ цвят е бил черен.

Аукционната къща "Александър Хисторикъл Окшънс", която организира търга в Мериленд, очаква телефонът на Хитлер да бъде продаден за сума между 200 000 и 300 000 долара, като наддаването ще започне от 100 000 долара.

Бил Панагопулос от аукционната къща в град Чесапийк, щата Вирджиния, разказва, че офицери от руската армия подарили телефона на британския офицер Ралф Райнър, когато влезли в бункера на Хитлер в Берлин.

Сега, синът на Райнър продава червеният телефон, който, след като е изнесен от бункера на Хитлер през 1945 г., е стоял затворен в кутия в дома му. Този уикенд обаче, това ще се промени и това "мобилно средство за унищожение" ще попадне в ръцете на нов собственик.

Новината за продажбата се появи в началото на месеца. Тогава 82-годишния син на Райнър — Ранулф разказа пред Си Ен Ен, че баща му приемал телефона като символ на победата над нацисткия лидер.

Панагопулос нарича телефона "оръжие за масово унищожение", отбелязвайки, че заповедите, които Хитлер е давал по него са отнели живота на много хора.

По думите му, всички в аукционната къща се надяват червеният телефон да попадне в някой музей, където хората ще могат да го видят и "наистина да разбират до какво може да доведе крайното нацистко мислене."

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гоуст
  Отговор
  1 23:23  17.02.17
  Siemens & Halske W38. Може да се вземе и от битака такъв за 10лв. да се гравира и омаже с боя. Този даже не изглежда много оригинален.
 • 123
  Отговор
  2 23:26  17.02.17
  Дали все още работи?
 • 1234
  Отговор
  3 18:11  18.02.17
  Като ти звънне Хитлер и те попита ,,какво прави телефона ми у теб?"тогава ще видиш дали работи или ще се чудиш къде да се криеш.

Напиши коментар:


Публикувай