7 314 0

Започна карнавалът в Рио (СНИМКИ И ВИДЕО)

Властите се надяват 1 милион туристи да посетят града от 24 до 28 февруари

Започна карнавалът в Рио (СНИМКИ И ВИДЕО)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

В Бразилия започнаха пищните карнавални веселия, изпълнили улиците с хиляди местни и туристи, съобщиха световните агенции. Първите школи по самба дефилираха по улиците на Рио де Жанейро, хиляди празнуващи танцуваха в 32-градусовата жега и висока влажност, характерна за лятото в Южното полукълбо.

Но знаменитият карнавал в града беше белязан от полемика около отсъствието на кмета Марсело Кривела - евангелски пастор, избран на поста в края на миналата година. Официалното откриване беше планирано за късния следобед, с церемония по връчване на символичния ключ на града на крал Момо - пълен и весел монарх, който символизира лудостта на един от най-големите празници на планетата.

Церемонията в крайна сметка се състоя с близо два часа и половина закъснение, към 20.30 часа местно време (23.30 по Гринуич), но Марсело Кривела, комуто не е по вкуса плътската жизнерадост на карнавала, не почете празнуващите с присъствието си. Той беше заместен от заместник-кметицата по културата Нилсемар Ногейра, която пред журналисти оправда това смущаващото отсъствие с обяснението, че кметът трябвало да остане до болната си от грип съпруга. Десетки от събралите се на Самбадрома 70 000 зрители се провикваха "Къде е Кривела?", изразявайки възмущение от отсъствието на кмета си.

Петдневният карнавалът започна насред продължителната икономическа криза, която отслабва не само семейните бюджети, но и многобройните фирми, които разчитат на традиционния празник за голяма част от годишния си доход.

Властите се надяват 1 милион туристи да посетят града от 24 до 28 февруари по времето на карнавала и да похарчат 950 милиона долара. Хотелите обаче се оплакват, че са заети само 72 процента от стаите им, по-малко от миналата година.

България


Още по темата

 • Тежък инцидент на карнавала в Рио

  Тежък инцидент на карнавала в Рио

  Срутване на платформа по време на карнавала в Рио рани 12 души, съобщи Star Telegram. Инцидентът стана по време на парада на школите по самба. ...
  27.02.2017
  1 261
  0

Напиши коментар:


Публикувай