1 815 2

Безплатен вход в Плевенската панорама на Трети март

Всяка година на този ден музеите в Града са посещавани от между 4 и 7 хиляди гости

Анатоли Стайков

Плевенската панорама ще работи в деня на националния празник Трети март с безплатен вход. Това съобщи директорът на Регионалния военноисторически музей в Плевен доц. Милко Аспарухов.

Според установена традиция военноисторическите музеи в Плевен са със свободен вход на Трети март и с нови изложби. Всяка година на този ден музеите са посещавани от между 4 и 7 хиляди гости от страната и чужбина. Цели семейства пътуват от различни краища на България, за да видят заедно с децата си Панорамата "Плевенска епопея 1877", каза доц. Аспарухов.

На този 3 март в нея ще бъдат изложени уникати от времето на българското Възраждане - запазени до днес оръжия на Панайот Хитов, Велчо Атанасов /Джамджията/, капитан дядо Никола - гостуването е на Националния военноисторически музей от 9.00 до 17.00 ч.

По повод националния празник и 139 години от освобождението на България музеите и Плевенската община са предвидили и други прояви. На 1 март от 11.00 ч. в параклиса-мавзолей "Св. Георги Победоносец" ще бъде отслужена панихида по повод 136 години от гибелта на цар Освободител Александър Втори. На 2 март от 11.00 ч. в фоайето на Панорамата ще бъде открита изложба от Националния конкурс за детска рисунка "Освобождението". На 3 март ще има тържество на площад "Възраждане" и празничен концерт в театъра от 12.30 ч.

На 7 март Плевенският военноисторически музей ще гостува в "Дом на Москва в София" с изложбата "Реликви от Руско-турската война 1877-78 г." - църковна утвар от походната църква на главнокомандващия руската дунавска армия Н.И.В.Велик княз ген. Николай Николаевич, икона на Великия княз, военни униформи, оръжие, както и графики на плевенската художничка Сидония Атанасова, допълни доц.Милко Аспарухов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Нека пазим паметта во веки!
  Отговор
  1 14:11  26.02.17
  Докато пазим паметта на признателност към освободителя, крепостта "Славянска България " значи е жива! Да пазим признателна България! СЛАВА РОССИИ ! Да живее България в мир и дружба с РУСИЯ! Днес Русия е в трудни времена в отстояване на своята свобода от Колониализма и се нуждае от нашата солидарност, подкрепа и любов! Победата на Русия в борбата и за Суверенност ще доведе до нови промени в световен мащаб - запазване правото на народите да бъдат СУВЕРЕННИ а не васали или колонии! УСПЕХ РУСИЯ ! Да хранит Господ БОГ и Вас и Нам!
 • Краси
  Отговор
  2 08:55  03.03.17
  Ще има ли тържество на Панорамата

Напиши коментар:


Публикувай