553 1

Откриха издирвана икона

Това е първият случай на открита инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности

Калина Петрова

Криминалисти от сектор „Престъпления с културно-исторически ценности“ при „Криминална полиция“ на ГДНП установиха издирвана ценна икона. Тя изобразява светите братя Козма и Дамян и е собственост на Кукленския манастир край Пловдив, чиито покровители са лечителите безсребреници.

На 22 февруари т.г. служителите в сектора „Престъпления с културно-исторически ценности“ в ГДНП получили сигнал за купена от столичен реставратор икона на светите братя. В процеса на работа те установили, че иконата, с размери 126/85 см, е идентична с обявената за издирване ценност, предмет на кражба от български манастир. След проверка, станало ясно, че това наистина е търсената икона, за която в Първо РУ-Пловдив е заведено досъдебно производство. Иконата е предадена доброволно от реставратора и е върната в Пловдивската митрополия за съхранение и реставрация.

Иконата е обявена за издирване в Автоматизираната информационна система „Издирвателна дейност НШИС“ през 2016 г. Това е първият случай на установена инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Издирвателна дейност НШИС
    Отговор
    1 12:44  28.02.17
    И как са я открили - следили търговете по интернет - много упорит труд! Можеха да заловят и продавача ако си бяха свършили добре работата ама сега се наложило купувача да я предава доброволно - яко а?! Един наш човек краде и после продаваме на някой, а като я купят, казваме че е открадната и трябва да я върнат... После пак карадем и продаваме ...

Напиши коментар:


Публикувай