28 Февруари, 2017 12:02 1 128 1

Откриха издирвана икона

  • издирвана-
  • икона-
  • откриха

Това е първият случай на открита инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности

Откриха издирвана икона - 1

Криминалисти от сектор „Престъпления с културно-исторически ценности“ при „Криминална полиция“ на ГДНП установиха издирвана ценна икона. Тя изобразява светите братя Козма и Дамян и е собственост на Кукленския манастир край Пловдив, чиито покровители са лечителите безсребреници.

На 22 февруари т.г. служителите в сектора „Престъпления с културно-исторически ценности“ в ГДНП получили сигнал за купена от столичен реставратор икона на светите братя. В процеса на работа те установили, че иконата, с размери 126/85 см, е идентична с обявената за издирване ценност, предмет на кражба от български манастир. След проверка, станало ясно, че това наистина е търсената икона, за която в Първо РУ-Пловдив е заведено досъдебно производство. Иконата е предадена доброволно от реставратора и е върната в Пловдивската митрополия за съхранение и реставрация.

Иконата е обявена за издирване в Автоматизираната информационна система „Издирвателна дейност НШИС“ през 2016 г. Това е първият случай на установена инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Издирвателна дейност НШИС

    1 0 Отговор
    И как са я открили - следили търговете по интернет - много упорит труд!
    Можеха да заловят и продавача ако си бяха свършили добре работата ама сега се наложило купувача да я предава доброволно - яко а?!
    Един наш човек краде и после продаваме на някой, а като я купят, казваме че е открадната и трябва да я върнат... После пак карадем и продаваме ...