7 Март, 2017 21:20 1 504 0

Поставиха арки в Голямата базилика в Плиска

  • арки-
  • голямата базилика-
  • плиска
Поставиха арки в Голямата базилика в Плиска - 1

Както вече беше съобщено, веднага след разтопяване на снеговете, започнаха реставрационните работи в Голямата базилика на първата българска столица Плиска. Най-голямата църква в Европа до XV век, майка на всички църкви и на всички източноправославни храмове на Север и Запад от Плиска постепенно възвръща блясъка си, който й е дал нейният строител – българският цар Борис I и архиепископите на България Формоза и Николай в годините 865-875.

През изминалите само няколко дни бяха поставени арките над издигнатите още миналата година колони, а сега предстои укрепването на основите на храма с железобетонен пояс и строителството на някои съоръжения, крайно необходими за оформянето на църквата като християнски храм. Тя действа като такъв от 2 май 2015 г., когато в нея патриарх Неофит в съслужение с архиепископите на 13 православни църкви, отслужи тържествена литургия в памет на 1150- годишнината от покръстването на България в присъствието на президента на Република България, тогава г-н Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и Негово Величество Симеон Сакскобургготски. Веднага след това последва вълна от сватби и кръщенета, извършвани в олтара на църквата. Натоварените с реставрацията на църквата мислят, че тези църковни тайнства могат да се ускорят като се изгради ротондата към свещения кладенец (аязмото) и така се осигури вода за необходимите църковни дейности и баптистерия (кръщелнята).

Кръщаващите там децата си, трябва да знаят, че в отлично запазеното басейнче са били кръстени Симеон Велики и Петър.

На снимката: Наскоро поставените арки на един от входовете на базиликата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА