Last news in Fakti

10 Март, 2017 08:00 13 131 9

Откриха величествена статуя на Рамзес II

  • рамзес ii-
  • египет-
  • археолози-
  • откритие-
  • находка-
  • статуя

8-метровият колос е бил погребан под бедняшки квартал на Кайро

Откриха величествена статуя на Рамзес II - 1
Снимки: АП/БТА

На изключителна находка се натъкнаха археолози от Египет и Германия по време на разкопки в един от бедняшките квартали на египетската столица Кайро, съобщава изданието „Бизнес инсайдър“.

В района на Матарегия те открили масивна, осемметрова статуя, потънала в подпочвените води. Според тях тя най-вероятно изобразява един от най-значимите древни египетски владетели - фараон Рамзес II, който управлява Египет преди повече от 3000 години.

По време на разкопките са били извадени и други ценни находки.

Откритието впечатлило и министърът по въпросите на паметниците на културата Халед ел Анани, който в четвъртък лично е посетил мястото на разкопките, за да заснеме статуята.

Той обяви, че това е едно от най-важните открития, правени някога.

"Миналия вторник ми се обадиха, за да ми съобщят, че са открили голяма статуя на фараон, изработена от кварцит. Те предполагаха, че е Рамзес II", каза министърът в четвъртък, когато посети мястото.

Находката е намерена в близост до руините на храма на Рамзес II в древния град Хелиополис, разположен в източната част на днешен Кайро.

Храмът на слънцето в Хелиополис е създаден от Рамзес II, затова се предполага, че и статуята е негова.

Това е бил един от най-големите храмове в Египет, почти два пъти по-голям от този в Карнак Луксор. Той обаче е разрушен по време на гръко-римската епоха. Много от неговите обелиски са били преместени в Александрия или в Европа, а камъните, от които е бил изграден, са били разграбени и използвани за изграждането на Кайро.

Находката може да бъде от голяма полза за туристическата индустрия на Египет, която пострада много след бунтовете, които свалиха Хосни Мубарак през 2011 г.

Рамзес е смятан за един от най-великите владетели на древен Египет. Той управлява цели 70 години - 1279-1213 г. пр. Н.е. Женен е за кралица Нефертити, както и за още 7 други жени. Твърди се, че е имал 100 деца.

Откриха величествена статуя на Рамзес II


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 слава на русия

    10 33 Отговор
    Никакъв Рамзес ,никакъв трети !

    Статуята е правена зя Путлер Първи!
  • 2 Българин

    52 1 Отговор
    Група от археолози са тръгнали вчера спешно от Македония за Кайро.След известно време ще видим подобна статуя в Скопие.

    Коментиран от #4

  • 3 Bossman

    30 2 Отговор
    Находката е невероятна.Добре че не са я открили иманярите.Египет е била една от най-силните държави в древността.
  • 4 MakeImTrun

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Хаха, дам Рамзес 1,2,3 са се македонци. Тия египтяни крадат македонската история :)
  • 5 кроко

    10 10 Отговор
    Ся ако има как германците ще я отмъкнат. Ама няма вече, квото са крали западняците това е, от тук нататък трябва само да се връща по страните, от които са крали.
  • 6 Патето Яки

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: кралица Нефертити, както и за още 7 други жени. Твърди се, че е имал 100 деца.

    Браво.
  • 7 Гост

    3 12 Отговор
    Египет е била изключителна държава. Изключителен принос в световната наука- образование, строителство, инженерна мисъл, астрономия и какво ли не още. Почти всичко значимо днес, е взаимствано от египтяните. Изключителна цивилизация! Много известни азбуки (може би е единствено с изключение на азиатските) са използували тяхната азбука, като са изменили малко някои от символите. Гърците Кирил и Методи (не се сещам за истинските им имена), по заповед на византийския император по политически причини са изменили леко произношението на някои букви от латинския език, а на други и добавил или премахнал по една чертичка и готово. Когато някой друг е извършил почти всичко преди теб е много лесно. Адвокатите днес вероятно го биха квалифицирали като незаконно използуване на чужди авторски права. Добре е, че някой не е измислил и "български" цифри. Нашите патриоти веднага ще изготвят лозунг като: "Народ без свои цифри не е народ!!!". "Учените" ни от своя страна ще запретна ръкави и ще се опитат да докажат, че египтяните са всъщност древни българи и сме готови.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 босе

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    арабски цифри,римски цифри,латинска азбука,славянска азбука,египтяните ходят наметнати с чаршафи....да много е велико!!!
  • 9 египтянин

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Имаш ли представа, колко глупости си написал?