13 Март, 2017 16:17 894 0

Кристиан Костов ще представя България на Евровизия

  • кристиан костов-
  • евровизия-
  • българия

Решението беше обявено от БНТ

Младият музикален идол Кристиан Костов е българският участник в тазгодишното издание на Евровизия 2017. Той ще стъпи за първи път на сцената на конкурса през май в украинската столица Киев. Според предварително изтегления жребий, България е във втория полуфинал на музикалното състезание, който ще започне в 22:00 часа българско време на 11 май. Тогава за българския представител ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави (Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Русия, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватска, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия).

„Това е най-големият и вълнуващ подарък, който можех да получа 2 дни, преди да навърша 17 години. Новината, че съм избран да представя България на тази престижна сцена, ме кара да се чувствам безкрайно щастлив, но и отговорен пред всички българи. От избраните участници досега, се очертава да съм най-младият, което ми се случва често. Но точно това ме мотивира да покажа, че е важно колко е голямо сърцето, талантът и вдъхновението” , сподели Кристиан Костов.

Артистът, който от миналата година е част от музикалната компания „Вирджиния Рекърдс”, е познат на българската публика като изпълнител на едни от най-големите поп-хитове у нас през последните няколко месеца и финалист в четвъртия сезон на музикалното риалити „X Factor”. Дебютният му сингъл „Не си за мен” оглави националната класация на най-излъчваните български песни в ефир за две седмици, а песента на Pavell & Venci Venc’ с негово участие – „Вдигам Level”, беше лидер в официалната класация 14 поредни седмици.

Песента, която Кристиан Костов ще представи на Евровизия 2017, е озаглавена „Beautiful Mess”. Композицията е с модерно поп звучене, а текстът е история на контрастни чувства и герои. Българската песен е посветена на младите хора, отстояващи ценностите, в които искрено вярват. Проектът е реализиран специално за конкурса от „Вирджиния Рекърдс”. Музикалната компания избра песента да бъде създадена в партньорство с творческия екип на Symphonics, в който са композиторите и музикални продуценти Борислав Миланов (България), Себастиан Арман (Австрия) и Йоаким Бо Персон (Швеция). Към този международен тандем, който стои зад „If love was a crime” – хитът, завоювал 4-то място на финала на Евровизия 2016 в Стокхолм, тази година се присъединиха Алекс Омар и Александър В. Блей.

„Вярвам в Кристиан от момента, в който стъпи на сцената на „X Factor”. Усетът му за музиката, способността да вълнува с гласа си, невероятната му работоспособност и издържливост, въпреки 17-те му години, го правят най-необикновеното и талантливо момче, което съм срещала. Не съм сама в оценката си за него. Това е и причината един от най-талантливите авторски и продуцентски екипи в Европа да ни предложи именно Крис да изпее тази великолепна песен, с която да кандидатстваме в конкурса на БНТ за Евровизия. Комбинацията между Крис и песента е настръхваща и съм изключително щастлива, че българските и чужди експерти, помогнали на БНТ да направи своя избор, са усетили това. Чест е за нас да работим с екипа на Symphonics, както и с този на Българската национална телевизия, но най-голямата чест и отговорност е заедно да се борим за успеха на България на този престижен конкурс. На Евровизия няма обещания за успех, но за нас ще е важно да направим всичко, което е по силите ни да представим страната ни достойно. Най-голямата ни мечта, свързана с музиката, е да се научим да прескачаме граници, да печелим публика по цял свят. Силно вярвам, че трябва да се борим за това“, заяви управителят на „Вирджиния Рекърдс” Станислава Армутлиева.

За тазгодишния музикален конкурс Българската национална телевизия потърси партньор за участие сред продуцентските компании и професионалните екипи в музикалния бизнес.

„Получихме по-голям брой кандидатури от очакваното и повечето бяха на много високо ниво. Искам да благодаря на всички продуцентски компании и музикални екипи, които се отзоваха на поканата на БНТ и представиха впечатляващи проекти. Изборът беше труден, но това много ни зарадва. Партньорството с музикалната индустрия по отношение на конкурса Евровизия е утвърдена практика от години в много държави. Тя дава възможност да се обединят усилията на активно работещи професионалисти, да се преодолеят проблемите с финансирането, за да можем да имаме достойно представяне. Вярваме в успеха на Кристиан и на избрания проект. Надяваме се да успеем още догодина да развием този вид партньорство с музикалния бизнес”, каза делегираният продуцент „Специални проекти” в БНТ Йоана Левиева – Сойър.

В БНТ постъпиха общо 11 кандидатури с предложение за българското участие в Евровизия 2017, които включваха песен, изпълнител и концепция за сценично представяне. Предварителна селекция от страна на обществената телевизия допусна до участие 6 предложения, които отговарят на всички посочени от медията изисквания. Те бяха консултирани с международни експерти с опит в Евровизия от 12 държави (Малта, Израел, Италия, Сърбия, Холандия, Беларус, Белгия, Дания, Украйна, Великобритания, Армения и Франция). Чрез специално създадена онлайн платформа музикалните специалисти имаха възможност да се запознаят с всички представени проекти и да изразят своето професионално мнение и препоръки, които да подпомогнат експертната комисия на БНТ при взимането на окончателно решение


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА