7 422 8

Стотици бутилки алкохол от Първата световна война открити край Рамала СНИМКИ

Откритието е направено по време на археологически разкопки преди да започне изграждането на магистрала

Снимки: Аруц Шева
Снимки: Аруц Шева
Милена Трачева

Стотици бутилки с алкохол от Първата световна война бяха открити при разкопки край Рамала, на мястото, където съвсем скоро трябва да започне строеж на магистрала 200, съобщава израелският вестник "Аруц Шева".

Преди няколко седмици, екип от археолози, изграден от израелската агенция по антиките, започнал разкопки в близост до град Рамала. Те трябвало да проверят района, преди да може да започне строителството на магистралата.

Оказало се, че това не е напразно, тъй като екипът се натъкнал на интересна находка — колекция от стотици бутилки с алкохол и сода, на повече от 100 години.

Бутилките били използвани от британски войници по време на Първата световна война.

Заедно с кремъчни сечива, от преди 250 000 години, археолозите с изумление открили това завладяващо напомняне за времето на войната. Находката била намерена в близост до сграда, в която се е помещавал британски гарнизон.

Според израелската агенция по антиките това е невероятно откритие, тъй като до сега всички исторически доказателства, за военни действия на територията на Израел от това време, са били писмени документи пълни със "сухи" статистики като брой войници, резултати от сражения.

"Това откритие ни дава възможност да погледнем към неписаната част от историята и за пръв път ще можем да пресъздадем ежедневието на войниците", обясняват от агенцията.

При разкопките, археолозите разкрили сграда, за която смятат, че е била казарма. "Тази структура се е използвала за селскостопански цели през османския период, но по време на Първата световна война британците са я преустроили за военни цели, превръщайки я в казарма, в която да бъдат настанени войниците", обясняват още от агенцията по археология.

В сградата били открити стотици еднакви копчета, катарами за колани, екипировка за езда и други предмети, принадлежали на британските войници. Само на няколко метра от нея, учените попаднали на мястото, където е бил изхвърлян боклука. С учудване те установили, че около 70% от намереното в ямата за отпадъци е бутилки от алкохол.

"Изглежда, че в свободното си време и времето за почивка, войниците основно са се наливали с алкохол", казват още от израелската агенция по археология, които след оглед на бутилките заявяват, че те са били донесени от Европа.

Израел


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Археолог
  Отговор
  1 16:08  22.03.17
  Каменни сечива на 250 000 години - само в някой филм от Холивуд.

  Коментиран от #3

 • ддд
  Отговор
  2 16:17  22.03.17
  това са бутилки от алкохол с алкохол е друго
 • йхйгккл
  Отговор
  3 16:24  22.03.17

  До коментар #1 от "Археолог":

  в гугъл пише че използваме каменни от преди 2,5, 2,6 милиона години но инструменти от 10 000 от кога е колата? от както измисляме колелото? или БМВ то?
 • Дон Тони
  Отговор
  4 20:55  22.03.17
  И все пак англичаните по онова време са били изключителна нация, щом са носили за войниците си качествено уиски на 5000 км

 • Дон Тони
  Отговор
  5 20:57  22.03.17
  Лично аз пия много малко и се опитвам да спортувам, но знам че във военно положение 100гр такова уиски и спиш се едно си у дома

  Коментиран от #6

 • Дон Джони
  Отговор
  6 22:04  22.03.17

  До коментар #5 от "Дон Тони":

  Това пък как го измисли!? Най-вероятно точно по време на война на човек му трябва 1л, за да спи се едно си у дома!

  Коментиран от #8

 • Mercedes-Benz
  Отговор
  7 00:23  23.03.17
  Бутилки оставени от тези, които подариха територията на хазарската паплач!
 • Дон Тони
  Отговор
  8 13:55  23.03.17

  До коментар #6 от "Дон Джони":

  Аз не пия концентрат, за мене 100гр си е предостатъчно

Напиши коментар:


Публикувай