Last news in Fakti

25 Март, 2017 23:31 1 787 0

„Бохеми“ на сцената на Старозагорската опера

  • бохеми-
  • опера-
  • бохеми

На 31 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера предстои да се осъществи едно от най-забележителните събития в културния календар на оперна България. Новата постановка на пучиниевия шедьовър „Бохеми“ ще оживее благодарение на фантазията и таланта на международен творчески екип. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Световно признатият румънски художник Каталин Йонеску-Арборе е автор на оригиналната сценография, решена в кинематографичен ракурс. Утвърдената българска дизайнерка Цветанка Петкова-Стойнова ще облече героите в красиви костюми адекватни на епохата и в синхрон с цялостната атмосфера на драматичната история за любовта. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, който многократно е работил в България и в чужбина с творческия екип. Огнян Драганов поставя за втори път „Бохеми“ в своята кариера. Зрителите ще станат свидетели на интересно сценографско и режисьорско решение, в което „максимално се използва сценичната техника - въртяща сцена, движещи се платформи, издигащи се платформи, наклони- подход, който променя разказа в самата опера като сменя и местата на действието. Творческият екип не може да избяга прекалено много от драматургически заложеното действие, тъй като самият текст и ремарките на Пучини са много стриктни“ – споделя режисьорът.В главните роли са привлечени млади оперни изпълнители, които вече успешно градят своята кариера в страната и в чужбина. В премиерните /на 31 март и 3 април/ и следващите спектакли на операта „Бохеми“ ще участват солистите Михайло Малафи /Украйна/, Петър Костов, Георги Султанов, Валери Турманов, Руси Ников, Николай Добрев, Иван Кабамитов, Теодор Петков, Ивайло Джуров, Пламен Кумпиков, Петър Кунев, Беса Лугичи /Косово/, Елена Баръмова, Емилия Джурова, Таня Иванова, Деси Стефанова, Елена Петрова и др., оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора , деца от вокалната студия ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора.

Следващият спектакъл на „Бохеми“ е на 3 април.

Операта „Бохеми“ е написана по либретото на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика, които са либретисти и на голяма част от оперите на Пучини. Либретото е базирано на новелите „Сцени из живота на бохемите“ от Анри Мюрже. Във второ и трето действие има сериозна намеса на либретистите, докато в първо и четвърто действие авторите се придържат предимно към съдържанието на новелите. Писането на либретото продължава повече от две години, тъй като Пучини е непрекъснато недоволен от работата на либретистите и връща неколкократно написаното за преработка.

Пучини завършва „Бохеми“ за осем месеца. Гениалният композитор е обсебен от своите герои: „Когато започнах да описвам смъртта на Мими и ми хрумнаха мрачните акорди, свирейки ги, ме обзе такова вълнение, че трябваше да стана и сам в тишината на нощта неудържимо заплаках.“

Първото представление на „Бохеми“ се състои на 1 февруари 1896 година в Торино. Диригент е Артуро Тосканини. Операта бързо става изключително популярна в цяла Италия, а скоро и в цяла Европа.

В България, „Бохеми“ е изпълнена за пръв път през 1922 година в Софийската опера под диригентството на Маестро Георги Атанасов. На сцената на Старозагорската опера е представена за първи път на 3 юни 1950 г. Следват премиери през 1959, 1964, 1976, 1987, 1993 г. Последната премиера е на 10 февруари 2000 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА