3 Април, 2017 13:29 3 639 1

Уникален музей на пчелата официално отвори врати в София

  • пчели-
  • музей-
  • музей на пчелата-
  • софия-
  • отвори врати-
  • откриване-
  • мед

Научете повече за живота на най-работливото насекомо, от което зависи и оцеляването на планетата

Уникален музей на пчелата официално отвори врати в София - 1

Знаете ли колко важна е ролята на пчелите за живота на планетата? Медоносните пчели са едни от най-сложните същества на планетата ни и без тях много растителни видове не биха оцелели. А знаете ли, че за да направят един буркан мед, те събират прашец и нектар от около два милиона цвята. За целта те изминават над 90 000 км.

Тези, както и много други любопитни факти можете да научите, ако посетите първия „Музей на пчелата“ у нас, който официално отвори врати днес в столицата.

На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

Уникалното съоръжение е изградено от Сдружение „Био Град София“ и се намира на метростанция “Г.М. Димитров”, съвсем близо до друг нов музей — “Музейко”.

Музеят представлява къщичка във формата на първите кошери от глина, с покрив от трева и цветя за пчелите. Вътре има стъклен кошер, който дава възможност на посетителите съвсем отблизо да наблюдават живота на пчелите и богат информационен и снимков материал.

Уникален музей на пчелата официално отвори врати в София

Мария Габриел, която през март започна националната кампания „Медена закуска“ в българските училища, подчерта огромната роля на пчелите за запазване на баланса в природата и добавената стойност на опрашването, извършвано именно от пчелите.

„Радвам се, че столицата задава тенденция за грижа за пчелите в градски условия. Този музей има много важна образователна функция, защото именно информираността, че от пчелите зависи производството на храни, продоволствената сигурност, биологичното разнообразие и екологичната устойчивост, ще привлече още съмишленици към опазването на пчелите. С гарантирането на живота и здравето на пчелите гарантираме собственото си оцеляване“, заяви евродепутатът.

София ще продължи да се развива като „зелен град“ и Музеят на пчелата е едно от доказателствата за това, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова „Освен че на това място жителите и гостите на столицата могат да се запознаят с живота на пчелите, този музей означава и по-чиста околна среда, запазване на биоразнообразието в големия град, което е важна задача за нас“, посочи Фандъкова.

Музеят на пчелата е част от кампания за опазване на пчелите и повишаване на информираността за тяхното значение за оцеляването на хората.

Той ще работи всеки ден от 16:30 до 19:00 ч. и ще посреща всеки любознателен софиянец или гост на столицата.

Уникален музей на пчелата официално отвори врати в София


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ПОП

    2 0 Отговор
    Милена, пиши повече по тази тема. Пиши за апитерапията, да знаят хората. Пчелните продукти са много важни за здравето на хората !
    P.S. Гледам пчели и не приказвам празни приказки !