Last news in Fakti

19 Април, 2017 02:45 1 692 0

"Сребърни есета" на Анжело Красини в галерия "Средец"

  • галерия-
  • изложба-
  • анжело красини
"Сребърни есета" на Анжело Красини в галерия "Средец" - 1

На 19 април (сряда) в галерия „Средец” на Министерството на културата се открива изложба на известния с ювелирните си украшения художник Анжело Красини. Изящната експозиция от нови творби ще се открие от 18.00 часа. Тя е озаглавена „Сребърни есета” и е вдъхновена от неповторимата красота на природните форми. Това съобщиха от Министерството на културата.

„Анжело Красини е художник в това как доброто му око гали природните форми и затова те тъй естествено лягат в метала, без да губят първичната си пластика. „Сребърни есета” е събрала цял рой душевни трепети и мисловни откровения. Невероятно е как в този бушуващ около нас свят той е опазил поетичния си натюрел. Сигурно защото създаденото от него е предназначено за жените – не само да ги украси и да им достави наслада, но и да изрази тяхната съкровеност”, пише Ружа Маринска за носителя на десетки награди за накити.

„Неговото име от десетилетия се свързва с ювелирни бижута-уникати. Творбите му се отличават с виртуозна изработка и поетична чувственост, и са специален реверанс към жената, майката и природата. Крехката природна красота е основна насока в творчеството му: вгледан в миниатюрната прелест на треви, цветчета, листа, той отлива в сребро природните форми. Така те запазват своята „индивидуалност”, асиметричност и причудливост. Вплетени в конструкцията на колиета, пръстени и гривни, те умножават това усещане, още повече когато са в досег с женското тяло”, пише за Красини журналистката и кураторка Станислава Петкова.

„От дете обичах да скулптирам, да рисувам. Но любовта към една девойка ме събуди, че това са предмети, които могат да носят радост. С натрупването на житейски опит и опит в изобразителните изкуства, стигнах до извода, че в накитите може да се приложи всичко това, което съм научил в скулптурата, живописта, графиката. Така накитът действително може да бъде изкуство, да носи онази магия на ръчния труд, на уникалното мислене. И най-вече е предназначен, поне така мисля, докато творя, за последното божие творение - жената”, споделя самият Красини.

„Думата „бижу” сама по себе си буди в съзнанието на човек асоциация за нещо красиво, изящно и скъпоценно. През вековете и при различните култури накитът, аксесоарът, украсата, която хората са поставяли върху тялото си, в много от случаите е и носител на нещо повече от обикновена естетика. Това най-първо изкуство бива използвано и при ритуали, свързани с всички страни на живота. В него се откриват знаци, символи, власт, семантика с духовна и енергийна функция. Позагубил много от тези си някогашни функции, днес накитът все още остава носител на доста от тези неща”, пише колегата му Боби Кръстев.

Новите произведения на Красини няма да оставят равнодушни всички ценители на красивото и изящното, които ще посетят изложбата „Сребърни есета” в престижната Галерия „Средец” на Министерството на култура. Изложбата ще може да се види до 2 май. Тя е осъществена със съдействието на Министерството на културата и на Георги Войнов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА