Last news in Fakti

22 Май, 2017 01:44 1 574 0

„Евгений Онегин“ на сцената на Софийската опера

  • евгений онегин-
  • опера-
  • представление
„Евгений Онегин“ на сцената на Софийската опера - 1

На 26 май, от 19:00 часа в Софийската опера и балетпредстои спектакълът „Евгений Онегин“ от П.И. Чайковски, съвместна продукция на Софийската и Пловдивската опера.

Каква е предисторията на това представление?

Софийската опера и балет и опера Пловдив обединиха усилията си, за да представят една внушителна по мащаб и художествени качества продукция на „Евгений Онегин”. Премиерата на операта в Пловдив беше на 8 април от 19 часа на сцената в Дом на културата „Борис Христов”.

Диригент на спектакъла беше Лучано Ди Мартино, а режисьорът е Вера Петрова от Софийската опера и балет.

Музиката на Чайковски в „Евгений Онегин“ отговаря напълно на силата и въздействието на Пушкиновата поезия. Тя е пълна със сърдечна лирика, задушевност, топлота и искреност. Някои от сцените в операта бележат върхове в творчеството на Чайковски, като например цялата втора картина - писмото на Татяна. Експертите твърдят, че образът на Татяна е един от най-хубавите, най-завършените, най-цялостните и дълбоко психологични образи в цялата оперна литература .

Спектакълът на режисьора Вера Петрова трогва с красотата си и провокира размишления относно човешките отношения със задълбочения си емоционален характер. Тя споделя: „С постановката на „Евгений Онегин” искам да накарам публиката да се потопи в една хубава утопия, която няма нищо общо с днешното прагматично време. Време, в което душата подтичва задъхана след хората и не може да ги настигне. На сцената Евгений Онегин изживява един ретроспективен , аналитичен сън, в който прави анализ на целия си живот. Двамата централни герои се движат в два успоредни свята, които не успяват да се пресекат. Ключов момент в концепцията ми е конфликта между героите и социалното статукво.”

Ролите в Пловдив бяха поверени на Евгения Ралчева, Вера Гиргинова, Виолета Радомирска, Ивайло Михайлов, Марк Фаулър, Михаил Пулиев, Елена Чавдарова - Иса, Емил Павлов, Божидар Василев, Валерия Мирчева, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Живко Пейчев.

На 26 май, спектакълът „Евгений Онегин“ ще се играе на сцената на Софийската опера, с артистите, хора и оркестъра на опера Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА