Last news in Fakti

22 Май, 2017 00:17 1 282 0

24 май в Любляна

  • словения-
  • 24 май
24 май в Любляна - 1

На 23 май 2017 г., вторник, в 18 ч в сградата на Община Любляна ще се състои официалното откриване на изложбата под наслов „Буквите на България – азбука на Европа”. Събитието се организира съвместно от Посолството на РБългария в РСловения и Община Любляна. Експозицията е част от мероприятията, с които отбелязваме 25-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави и Деня на славянската писменост, българската просвета и култура.

В експозицята са представени 30 плаката, обединили усилията на 30 художника от 20 различни държави. Създаването на „портретите“ на отделните букви от българската азбука е проект на Международното триенале на сценичния плакат – София. В него 27 именити световни плакатисти и 3-ма български автори създават съвременен художествен продукт, който популяризира българската култура чрез една от нейните емблеми- азбуката.

На откриването на изложбата в Любляна посланик Димитър Абаджиев ще връчи на словененският художник проф. Радован Йенко, който е лауреат на на 8-то Международно триенале на сценичния плакат голямата награда - пластиката “Златен плакат”.

Годишнината от дипломатическите отношения между Любляна и София и празникът на българската просвета и култура ще бъдат отбелязани и с голям концерт за четири рояла. На 22 май четирима български пианисти - Иван Янъков, Георги Черкин, Ангел Заберски–син и Живко Петров ще покажат в словенската столица, че музиката е посланик на взаимното уважение. Редом до шедьоврите на Бах, Брамс, Григ, Дворжак в залата на филхармонията в Любляна на четири рояла „Фациоли“ ще пресъздадат също съвременни джаз композиции, танга на Пиацола и специален аранжимент за „Рапсодия в синьо“ на Джордж Гершуин.

Събитието ще се проведе под почетния патронаж на Карл Ерявец, вицепремиер и министър на външните работи на Словения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА