29 Май, 2017 01:15 1 329 0

Фотомаратон за втори път в България през юни

  • фотомаратон-
  • състезания-
  • снимка
Фотомаратон за втори път в България през юни - 1

Второто издание в България на фотографското състезание „Фотомаратон София“ стартира на 3 юни от 10 часа в самото сърце на столицата - бар „Петък“ в рамките на фестивала Фотофабрика 2017. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, от Фондация „Фотофабрика“ съвместно с Френския институт в България в подкрепа на кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията.

Фотомаратон е фотографско състезание, в което участниците правят серия от фотографии за определено време по предварително зададени теми, които стават ясни в деня на провеждането му. Тази година темите ще бъдет 2, а времето за изпълнение – 6 часа.

Участие може да вземе всеки непрофесионален фотограф – сам или в екип, след регистрация на сайта на събитието, която е отворена от 27 май до запълване на максималните 350 участника. Необходим е само цифров апарат, празна карта памет и желание за състезание.

Както на други места по света, снимките трябва да бъдат предадени "направо от фотоапарата", като редактиране или обработка не са позволени. Жури ще оцени анонимните фотографии според техниката на заснемане и креативността в интерпретирането на темата и ще награди печелившите в самата вечер. Приемат се снимките само на завършилите цялото предизвикателство.

Концепцията на Фотомаратон започва в Мадрид през 1986 г., а вече се провеждат на 80 подобни състезания в цял свят. Тази година София влиза в международния календар на фотомаратоните в света за втори път. Първият голям фотомаратон в София се състоя на 10 септември 2016 година. Бяха дадени 3 теми и 6 часа за снимане. 144 участника завършиха предизвикателството.

ФОТОФАБРИКА е платформа за фотографски събития за широка публика. Фестивалът представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА