Last news in Fakti

1 Юни, 2017 23:54 1 301 0

Зрелищен огнен спектакъл във Варна на 2 юни

  • театър-
  • спектакъл-
  • огън-
  • огнен-
  • варна-
  • жар театър-
  • мим

Безсловесното представление е на мим-формацията "Жар театър"

Зрелищен огнен спектакъл във Варна на 2 юни - 1
Снимка: Facebook

Създаден през 2014 година, спектакълът „Паметта на огъня“ е зрелищен сюжетен огнен спектакъл. Той въвежда младите зрители в една алегорична театрална поема, в която древното и поетично изкуство на мима се среща с огненото представление. Тук Огънят е главно действащо лице. Той увлича в мистично пътешествие през пластовете на културите, отвъд времето и реалността, в пространството на духа и поезията. Епохи, персонажи и случки се преливат в метафорични огнено-пластически импресии и сцени, обединени от темата за непреходността и устойчивостта на духа пред изпитанията на времето.

Мим-формация „Жар театър“ е създаден през 1993 г. и се утвърждава като водеща независима компания в сферата на безсловесния театър и театъра на открито и по-специално на „сюжетния огнен театър“.

Синтезът между изкуството на мима, играта и танца с огън, маски, кукли и карнавални изпълнителски техники се превръщат в определяща черта на творческия й облик. Компанията е участвала със свои спектакли на множество престижни международни фестивали и форуми в България и по света.

Спектакълът ще бъде представен на 2 юни от 21:30 часа на сцената на Римски терми. Организатор на събитието, което е част от Международния театрален фестивал „Варненско лято”, е фондация „Виа Фест”. Проектът е финансиран от фонд „Култура” на Община Варна по програма „Варна – Европейска младежка столица”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА