Last news in Fakti

7 Юни, 2017 22:26 1 547 0

„Дневникът на машиниста“ стана най-добър филм на „Златната липа“ `2017

  • златната липа-
  • филми-
  • награди
„Дневникът на машиниста“ стана най-добър филм на „Златната липа“ `2017 - 1

Сръбската драма „Дневникът на машиниста“ (2016) на режисьора Милош Радович спечели наградата за най-добър филм на петото издание на фестивала за ново европейско кино в Стара Загора – „Златната липа“` 2017.

Филмът представя по оригинален начин смешно-тъжната история на възрастен машинист, който се опитва да предпази отгледаното от него сираче от собствените си разочарования и страхове, които е трябвало да преодолее в живота си. Филмът ще бъде прожектиран още веднъж тази вечер, веднага след церемонията по връчване на наградите и закриване на фестивала, чието начало е в 18 часа, тази вечер – 7 юни.

Наградата за най-добра мъжка роля печели Стефан Денолюбов с брилятната си игра в българското предложение от конкурсната програма – филмът „Слава“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Наградата за най-добра женска роля замина за Дания – тя беше присъдена на Трине Дирхолм за ролята и във филма „Комуната“ (за последно може да го гледате тази вечер от 21 часа в зала Библиотека). „Комуната“ печели и наградата на Съюза на българските кинодейци. Наградата за най-добра режисура печели грузинският филм „Животът на Ана“ с режисьор Нино Басилия.

Всички чуждестранни членове на журито – Анна Носатова (Русия), Вахо Чачанидзе (Грузия), Зузана Уолтер (Чехия), Даниел Фитзсимънс (Англия), както и председателят Владо Пенев (България) признаха, че са били единодушни в решението си за присъждане на наградите. Тези три-четири филма се откроиха сред останалите силни ленти, а мой фаворит е българският филм „Слава“, призна младият ангрийски режисьор Даниел Фитзсимънс. Бях изключително приятно изненадана от „Слава“, допълни го Анна Носатова. Възторга си от българския филм изразиха и Вако Чачанизде и Зузана Уолтер.

Фестивалът „Златната липа“ успя да се превърне в едно от най-важните културни събития не само за Стара Загора, но и в България, посочи директорът на фестивала Магдалена Ралчева. Щастлива съм, че за тези 5 години успяхме да провокираме любопитството на зрителите към едно по-различно кино и да изградим вкус към качествената кинематография, допълни тя. За първи път тази година залите бяха препълнени, а това е най-голямото признание за нашите 5-годишни усилия да утвърдим този фестивал.

За да подбере тези 9 филма от конкурсната програма Магдалена Ралчева е изгледала над 300 нови европейски филма, посочи Людмила Дякова, главен редактор на списание „Кино“. Затова не е учудващо, че селекцията на тазгодишната „Златна липа“ е толкова силна. „Дневникът на машиниста“ е една от приятните изненади на този фестивал – трагикомедия, която разказва историята си по много оригинален начин.

Магдалена Ралчева връчи с признателност за добрата работа плакети на всеки един от членовете на журито. Самата тя получи диплом за принос в българо-руските отношения в областта на културата от Владимир Ястребо от Руския Културно-информационен център в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА