8 Юни, 2017 23:31 3 067 1

В Балчик представят накитите на българката

  • изложба-
  • накити-
  • балчик

Майсторите на българските художествени занаяти посвещават посетителите на Двореца в традициите, а техният творчески поглед към темата ражда ярки съвременни накити

В Балчик представят накитите на българката - 1

„Накитите на българката - традиции в нов облик“ е названието на изложбата, която се открива на 9 юни в най-артистичното място по нашето Черноморие - Двореца в Балчик. ДКИ КЦ „Двореца“- Балчик, Етнографска къща Балчик и група художници-приложници, майстори на български художествени занаяти от Варна и региона събират под култовия покрив на лятната резиденция на Кралица Мария традиция и модерен прочит на темата за накита.

В колекцията се включват с авторски работи Фамилия Фотеви - художествена обработка на кожа, уникати бижута и аксесоари, Diana Glass - Диана Раданова - авторски бижута от топено стъкло, Веси Фелт - Веселинка Кръстева - изделия от плъстена вълна, Irni Felt and Art - Силвия Стоянова – аксесоари и накити от вълна-плъсти, Хари Борисов - бижута, ювелирна колекция рог и седеф.

Две артистични посоки има в изложбата – едната част от нея представя старинни женски накити и носии от Добружанската етнографска област. Към нея има и реплики на ювелирното изкуство от епохата на Българското Възраждане. Етнографска къща Балчик“ предоставя за изложбата автентични трепки, прочелници, пафти, колани и гривни – елементи от изящната украса, които и днес удивляват със своята красота и тънък усет за детайл. Украшенията на българката са изработвани от метал - злато, сребро, мед, бакър, стомана, с различни техники - коване, леене и филигран, и от естествени материали като вълна, лен, памук, дърво, кожа, скъпоценни и полускъпоценни минерали, смоли, мъниста, миди, раковини. Всички те са наситени с дълбоко символно съдържание. Сега старинните български носии и накити се превръщат в разказвачи на красиви истории за живота на българите от Възраждането.

В другата, авторската част от изложбата, посетителите ще открият разнообразни интерпретации на нашия фолклор, като темите от старината са претворени в накити със съвременен дизайн. Това са бижута от естествена кожа с филигранна декорация, накити от рог и от топено стъкло, шалове и аксесоари от естествена вълна – елементи от модния облик на съвременната българка, които се възприемат като белег за изтънчен стил и индивидуалност.

Те са работа на варненски майстори на художествени занаяти, които събират в едно духа на отминалите епохи и новаторството на нашето съвремие. Творбите им носят посланието на древните занаяти, кодирано в естествените материали, ръчната изработка и вградената във всеки накит позитивна енергия. Изложбата затвърждава у посетителите убеждението, че и днес Добруджа и Северното Черноморие имат своите посветени на красотата творци, които надграждат с ярки артистични акценти прословутата хубост на българката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бижута от естествена кожа

    1 0 Отговор
    Накитите на съвременната българка са ключодържатели на БМВ - повечето за издирване!
    Слънчеви очила в стил "маска" и силиконови устни или гръдни импланти!!!
    Гласът им е толкова дрезгав, чв всеки фен на чопърите ще онемее от кеф, а мелодията на телефона - задължително ДОКО ДОКОна Кондьо!