4 151 5

Хора от най-старата цивилизация живели във Врачанско

Хора от най-старата цивилизация живели във Врачанско
Кадър БНТ
Светослава Ингилизова

Представители на най-старата човешка цивилизация са живели във Врачанско преди близо 9 хилядолетия, още в средата на каменната ера, съобщи БНТ. Това показва уникално научно откритие, с което започва новият археологически сезон в района.

Доказателствата са основани на радиовъглероден анализ на артефакти от праисторията. Засега това са най-старите находки, намирани по българските земи.

Праисторическият олтар с положени в него огромни еленови рога, който беше археологическата сензация на сезон 2011-2012, сега отново е център на внимание. Той беше изваден от земята в непокътнат вид и дава богат материал за изследване. С финансовата помощ на университета в Тюбенген са направени два радиовъглеродни анализа на части от рогата, които дават категорична датировка на този артефакт.

"И тъй като вече от праисторическия обект край Оходен имаме дати, те са – виждате цифрите – 5700-5800, този глинен олтар с три черепа на елени очевидно обредно съоръжение, попада в по-ранен период - 6750-6640 година преди Христа", каза Георги Ганецовски, директор на РИМ-Враца.

Това означава, че праисторическото селище край Враца е било обитавано не от ранния неолит, а от късния мезолит, уточняват експертите.

"За първи път в България имаме уникалния шанс за проследим прехода между среднокаменната епоха и новокаменната епоха", допълни Ганецовски.

Археологическите разкопки в местността Валога край Враца продължават и това лято с подкрепата на Министерството на културата.

Враца / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Bushman
  Отговор
  1 08:31  09.06.17
  Те и сега си живеят първобитни хора там, нищо не се е променило... :))
 • Грую
  Отговор
  2 09:26  09.06.17
  Според мен все още не, но хората които ни управляват полагат огромни усилия това да се осъществи в цялата държава.
 • 3 09:47  09.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пущиняк
  Отговор
  4 11:04  09.06.17
  Мда, знаем, те и сега си живеят там...викат им "пущиняци"...
 • Пенчо
  Отговор
  5 12:12  09.06.17
  Лъжа! Македонците са били там 3 дена преди тях.

Напиши коментар:


Публикувай