9 Юни, 2017 08:11 5 355 5

Хора от най-старата цивилизация живели във Врачанско

  • враца-
  • археология-
  • находки
Хора от най-старата цивилизация живели във Врачанско - 1
Кадър БНТ

Представители на най-старата човешка цивилизация са живели във Врачанско преди близо 9 хилядолетия, още в средата на каменната ера, съобщи БНТ. Това показва уникално научно откритие, с което започва новият археологически сезон в района.

Доказателствата са основани на радиовъглероден анализ на артефакти от праисторията. Засега това са най-старите находки, намирани по българските земи.

Праисторическият олтар с положени в него огромни еленови рога, който беше археологическата сензация на сезон 2011-2012, сега отново е център на внимание. Той беше изваден от земята в непокътнат вид и дава богат материал за изследване. С финансовата помощ на университета в Тюбенген са направени два радиовъглеродни анализа на части от рогата, които дават категорична датировка на този артефакт.

"И тъй като вече от праисторическия обект край Оходен имаме дати, те са – виждате цифрите – 5700-5800, този глинен олтар с три черепа на елени очевидно обредно съоръжение, попада в по-ранен период - 6750-6640 година преди Христа", каза Георги Ганецовски, директор на РИМ-Враца.

Това означава, че праисторическото селище край Враца е било обитавано не от ранния неолит, а от късния мезолит, уточняват експертите.

"За първи път в България имаме уникалния шанс за проследим прехода между среднокаменната епоха и новокаменната епоха", допълни Ганецовски.

Археологическите разкопки в местността Валога край Враца продължават и това лято с подкрепата на Министерството на културата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bushman

    43 6 Отговор
    Те и сега си живеят първобитни хора там, нищо не се е променило... :))
  • 2 Грую

    21 0 Отговор
    Според мен все още не, но хората които ни управляват полагат огромни усилия това да се осъществи в цялата държава.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пущиняк

    18 3 Отговор
    Мда, знаем, те и сега си живеят там...викат им "пущиняци"...
  • 5 Пенчо

    10 0 Отговор
    Лъжа! Македонците са били там 3 дена преди тях.