1 091 2

Дариха на НИМ ценно знаме

Дариха на НИМ ценно знаме
Мартин Христов

Националният исторически музей (НИМ) получи изключително ценен подарък – идеално запазено знаме на Втора мъжка гимназия „Св.Климент Охридски” от град Скопие. Флагът е от втората половина на ХХ век, когато населението на Скопие се е смятало за българско и затова изображението и надписите на знамето са върху българския трицвет – бяло, зелено, червено. Изображението на Климент Охридски е от известната едноименна църква от град Охрид, а надписите са на чист български език.

Светинята ще бъде изложена за българските медии и телевизии в кабинета на директора на НИМ – проф.Божидар Димитров през целия ден. Екипите могат да дойдат и да го заснемат.

Знамето е дарено от Антонио Василев, председател на фондация „Българи” и член на Управителния съвет на Съюза на колекционерите в България. Той е преценил, че такъв ценен експонат не може да се съхранява в частно лице, а само в стълба на националната идентичност – Националния исторически музей.

Българският трикольор, с царски знаци в четирите краища на знамето и надписите на български език показват неговата ценност, тъй като е свидетелство за националната принадлежност на населението на Скопие и на цяла Македония. Този флаг потвърждава думите на днешния министър-председател на Македония Зоран Заев, че българите и македонците са един народ.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пръцко
  Отговор
  1 23:36  12.06.17
  Лелеее, това макетата как ще го преглътнат?!?
 • Шопа
  Отговор
  2 23:38  12.06.17
  Изпращаме едно да се вее в центъра на Скопие.

Напиши коментар:


Публикувай