959 0

Софийската опера постави „Борислав“ в Ловеч

Творбата на Маестро Г. Атанасов отбеляза началото на тържествата по повод 830 години от Ловешкия мир

Софийската опера постави „Борислав“ в Ловеч
Снимка: Софийската опера
Венцислав Михайлов

С дълго нестихващи аплаузи жители и гости на Ловеч изпратиха изпълнението на Софийската опера на „Борислав“ от Маестро Георги Атанасов на историческата крепост „Хисаря“ над града. С него започнаха тържествата, посветени на 830- годишнината от подписването на Ловешкия мир, с който се поставя началото на Второто българско царство.

Годишнината от неуспешната обсада на Ловешката крепост от войските на византийския император Исак II Ангел и събитията, свързани с нея, бяха акцент в изказването на кмета на града Корнелия Маринова. Тя приветства с „Добре дошли“ състава на Софийската опера и лично режисьора на „Борислав“ Пламен Карталов, директор на театъра. В знак на особено уважение Маестро Карталов получи от кмета на Ловеч кристал с герба на града. „Този символ е много специален, връчваме го само на близки приятели“, каза Корнелия Маринова.

Приповдигнатото настроение се усещаше часове преди началото на спектакъла, докато зрителите изпълниха цялото пространство пред импровизираната сцена и до края на вечерта. Аплаузи съпътстваха финала на много сцени от първата българска историческа опера. Славеи, които от ранния следобед огласяха крепостта с вълшебните си песни, се „включиха“ като солисти още с първите акорди на творбата на Маестро Георги Атанасов.

Събитието бе уважено от заместник-министъра на културата Румен Димитров, представители на градската управа и местния бизнес, много граждани. Дълго след края на спектакъла всички изразяваха възторзите си от видяното и чутото на солистите, хора и оркестъра на Софийската опера с диригент Жорж Димитров.

България


Напиши коментар:


Публикувай