1 625 0

Започват спасителни разкопки край Ивайловград

Крепостта е една от най-големите измежду шестте хиляди на българска територия

Снимка: НИМ
Снимка: НИМ
Денис Джамбазов

Националният исторически музей започва спасителни археологически разкопки в крепостта Белоградец, разположена на хълмисто плато над село Гугутка, Ивайловградска община.

Аварийните действия на НИМ се налагат заради зачестилите сигнали за иманярска дейност в крепостта. Причината за този внезапно бликнал иманярски интерес, според директора на НИМ проф. Божидар Димитров, е "наистина хубав документален филм на една българска телевизия".

Милионите зрители и иманярите научиха от него, че крепостта е една от най-големите измежду шест хиляди на българска територия, запазена е много добре до 8-9 метра височина и е една от тридесетте крепости, в които е имало феодален замък. Този в Белоградец е запазен до втория етаж включително.

Снимка: НИМ

За ръководител на разкопките е назначен Филип Петрунов, който разкопава в момента крепостта Лютица, в близко съседство с Белоградец, съобщиха от пресцентъра на музея.

Любопитното е, че средновековното име на крепостта се е запазило сред местното българско население. То означава „Малкия Белград” и обикновено се дава, когато преселници от Голям Белград основават ново селище. Но на територията на средновековните български царства има три големи Белграда – днешната сръбска столица, Белгород – Днестро́вский в Украйна и Белград /Берат/ в Албания.

Откъде са дошли преселниците, засега е загадка. Най-вероятно - от украинския Белград. Отвъддунавските български земи често са използвани от българските царе като демографски резерв за заселване на новозавладени територии на юг от Дунав.

България


Напиши коментар:


Публикувай