Last news in Fakti

1 Юли, 2017 01:45 1 734 2

БНБ пуска медна възпоменателна монета за Елин Пелин

  • елин пелин-
  • монета-
  • бнб
БНБ пуска медна възпоменателна монета за Елин Пелин - 1
Снимка: БНБ

По повод 140 г. от рождението на писателя Елин Пелин, в БНБ беше представена медната монета "140 г. от рождението на пленериста" и ще бъде с номинална стойност 2 лева и с тираж - 2000 броя. Тя е част от "Програмата за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на банкноти през 2017 г." на Българска народна банка. Това е седмата монета от серията "Български творци".

Тя не е насочена само към високата общественост и акционерите, но и към младото поколение. Художественият проект е дело на Пламен Чернев и Преслав Чернев.

Монетата е изработена от мед, проба 999/1000. Тежи 16.4 грама с диаметър 34.2 мм. Тя ще се продава на касите на БНБ за 18 лева.

Художникът със слово, разказвачът с невероятен усет за природата и селската душа - Елин Пелин, оставя огромен отпечатък в съзнанието на българите със своите произведения, сред които: "Гераците", "Косачи", "Мечтатели", "Ян Бибиян" и много други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Белоногата

    0 2 Отговор
    За Елин Пелин помня само: "Под манастирската лоза" (чорба от греховете... и те така!
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Майстор на късия разказ. Почти всичките му разкази завършват със смърт. И са реални и хубави и се помнят. Гений.