1 205 0

Приключиха поредицата концерти на Софийска филхармония във "Врана"

Приключиха поредицата концерти на Софийска филхармония във "Врана"
Дворецът "Врана"
by Fakti.bg

Приключиха поредицата концерти „Сподели музиката в Двореца Врана“ на Софийска филхармония.

Първият от концертите, „Нощна феерия“ на 30 юни, напълно оправда своето заглавие. В него прозвучаха арии, дуети и ансамбли от опери и оперети от Чайковски, Лехар, Щраус, Калман, Пучини и Верди в изпълнение на солистите Мария Цветкова-Маджарова и Николай Моцов, заедно с оркестъра на Софийска филхармония и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров.

В „Мелодията на нощта“ на 1 юли магьосниците на импровизацията Антони Дончев и Теодосий Спасов, заедно с Валентин Геров, Радослав Славчев и Атанас Попов съградиха нов свят от вече познати мелодии и ритми, претворени в нови, понякога неочаквани, но всеки път пленителни форми, картини и вълнения, истински арабески от звуци във вечерния въздух под вековните дървета.

„Нощ в Мадрид“ на 2 юли със своя заряд от южна страст и ритми, но и изтънченост, успя да уплаши дори бурята, която заобиколи удивителните Quarto Quartet, чаровниците от вокален ансамбъл Bella Voce и техните приятели Николай Пеев и Виктор Трайков, които донесоха испански полъх в покрайнините на София с творби от Турина, Албениц, Гранадос и пр.

„Приказки за флейта“ и „Приказки за обой“ от програмата детски образователни концерти „Фортисимо фамилия“ очароваха малките палавници в една необичайна за тези концерти обстановка. Малко странната фея Ана Пападопулу, немирната флейтистка Цветелина Белева, смърфиетките Ангелина Гаврилова и Богдана Трифонова, вълшебният обой на Ясен Енчев и диригентите Найден Тодоров и Павел Златаров въвлякоха най-малката публика в изкусителни музикални приключения на зелената поляна сред дървета и птици.

Стоян Павлов и Александър Цветков пък предизвикаха истински възторг у малчуганите с екзотичните ударни инструменти, които обикаляха детските ръце и събудиха скритите в тях буйни ритми.

Очаква се следващото лято също да бъдат изнесени няколко концерта.

България


Напиши коментар:


Публикувай