10 Юли, 2017 09:46 2 192 1

Лили Иванова: Стига сте спекулирали с България, направете нещо за България

  • лили иванова-
  • музика-
  • албум-
  • концерт

Аз съм най-търпеливият човек в тази държава

Лили Иванова: Стига сте спекулирали с България, направете нещо за България - 1

За пореден път Лили Иванова избира ефира на „Тази сутрин” и bTV, за да обяви най-значимите събития, които ѝ предстоят – концерти в Созопол (Аполония, 01.09), Стара Загора (18.09), Хасково (20.09), Враца (28.09), Самоков (07.10), Сливен (15.10), Шумен (17.10), Добрич (19.10), София (25.10), както и 3 концерта извън страната – в Берлин (03.11), Мадрид (06.11) и Милано (06.12). Всички концерти са под мотото „За пълноценни мигове с музиката”.

За първи път голямата певица дава интервю на открито. Мястото е изключително специално – градината на двореца „Врана”.

Срещаме се една година по-късно на едно също вълшебно място. Миналата година бяхме в операта, а сега сме в градината на двореца Врана. Били ли сте тук и друг път?

– Първо благодаря за поканата, че ме поканихте, още веднъж. Благодаря ви много. Била съм тук преди много години, може би един или два пъти, по някакви поводи, но не на приеми.

Едно място, което е осеяно с дървета, цветя... Лили Иванова позволява ли си да се разходи в парка?

– Не. Звучи много тривиално или напудрено, но моят живот всъщност е работата ми. Това ме интересува. Това са главните неща., които ме интересуват. Като дете, като ученичка в Кубрат ни водеха на разходка да берем кокичета и това ми беше много приятно. Но сега тези неща не ме вълнуват особено.

Връща ли ви ароматът на липи някъде?

– Да, в моя роден Кубрат, защото там има много липи и около нашата къща имаше много липи също, моята баба много често ме караше да се качвам на покрива и да бера липов цвят, и тя ми правеше чай.

Какво се промени за една година в живота на Лили Иванова?

– Новият диск. Започнах да го правя от края на миналата година и началото на тази, и преди месец всичко беше изпълнено.

Между другото, стоейки на фона на двореца на Врана, чувствате ли се като жената, която носи короната на българската музика, която стои в тронната зала?

– Много съм далече от тези представи и от тези фантазии. Слава Богу стоя здраво на земята и не ме интересува дали съм първата, петата или десетата, дали съм с корона, дали съм без корона. Интересува ме само мнението на моята публика, аплодисментите и нейната оценка. Това за мен е ... от това няма нищо по-скъпо. Това за мен е моята корона всъщност, ако трябва да говорим за корони. Аз не обичам тези сравнения, те не ми харесват.

Имах възможност съвсем наскоро да гледам едно последно ваше участие с новите песни, които изпълнявате и с тези, с които радвате публиката, и на мен лично ми прави много особено впечатление как притихват всички, преди да започне песента. С едно много особено очакване като една жива душа, цялата публика като жива душа. Вие как я усещате?

– Това е най-ценното за мен. То е това, което ме зарежда.

Кои са хората, които в момента са близо до Вас?

– Екипът ми е най-близо до мен. Моят екип, на който аз държа и не игнорирам нито един от тях. Не казвам: „Този е по-малко важен или този е по-важен за мен. Всички ние сме едно цяло – едно малко семейство. И когато нещо искам да направим, аз имам изискване към всички. Аз нямам само изискване към себе си или само към текста, или към музиката. Всички ние трябва да се стараем да направим нещо много хубаво в една песен, защото това е един общ труд. Той не е само мой. Аз съм певицата обаче те са ми много важни – музикантите. За мен публиката и музиканта са моята невероятна емоция и защото ако нямам до себе си музиканти, които да изтръгват от мен чувството, което аз... друго може да нямам, но чувство знам, че имам и това е достатъчно, колкото и някой хора да не се вълнуват от моето чувство, но това не ме интересува, но аз поне това имам. Друго може да нямам, но чувство имам. И тук ще отворя една скоба, аз не знам дали я казах преди. Аз обичам да чета книги. И на Златьо Бояджиев една книга, в която му задават един въпрос: „Бе Злате, защо не вземеш тука млади художници да ги научиш нещо, как да държат четката?” и той казва: „Добре. Мога да ги науча на всичко, но не мога да им дам душа.”

Имаме една изненада за вас. За тези хора, които Ви дават чувството или поне го допълват или ви изтръгват емоцията. Сега ще го видим.

– Искам да благодаря за всички тези думи, които бяха казани по мой адрес.

Еко каза по време на интервюто нещо много интересно, че Вие не се гневите на ситуации, които са изнервени, не реагирате гневно, а напротив – по един много лек начин решавате всичко, което се случва, което трябва да стане, за да вървят нещата по гладък начин.

– Да, защото аз съм дресирала, това е точната дума, търпение. Безумно търпение. Няма по-търпелив човек от мен в тая държава. И аз даже казах ония ден на Петя: „Награди не искам, искам само да ми уредиш в рамка един надпис „За най-търпеливия човек на земята”

Защо?

– Ми така съм се научила да търпя. И търпя много неща. Търпението смятам, че е положително и е полезно. Защото е много лесно да се скараш с някого, но това нищо не ти носи след това.

Усъвършенстване ли е търпението?

– Може би да.

И все пак на какво се гневите Вие?

– Това, което може да ме... но пак много внимавам, е нечистоплътността в хората, мръсотията – физическа или каквато и да било друга, във всичките й измерения, нечестността на хората, лъжата, алчността. Това ме унищожава. Другото нещо, което много ме влудява на сцената, е ако не си чувам добре в слушалките гласа. Но това са технически неща, които се случват. Това е техника, която не можем без нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДМ

    2 5 Отговор
    Ок добра певица е г-жа Иванова, но икономика с пеене не се прави, така че нека бъде така добра да не дава такива акъли!!!