902 3

Споменът от Агата Кристи в Ирак

Любимата на всички писателка живяла известно време в древния асирийски град Нимруд в Северен Ирак заедно с втория си съпруг – Макс Малоуън, съобщава информационната агенция Ройтерс.

Девора Байкова

Кристи посещава Ирак за първи път през 1932г., преди държавата да получи независимост от Великобритания. Там по време на археологически разкопки тя се среща с бъдещия си съпруг. След сватбата си двойката прекарва известно време в Мосул и в крайна сметка се мести в Нимруд. Агата прекарва голяма част от времето си помагайки на мъжа си с разкопките, но не се отказва и от писането.

Английската писателка и авторка на многобройни разкази, повести, романи и драми с криминален сюжет, би се ужасила ако можеше да види какво е останало от древния град, където е прекарала няколко години от живота си.

Само преди около 3 години ислямистите от групировката „Ислямска държава“ унищожиха останките от Нимруд. Историческият град бе приравнен със земята от атакуващите, които си боравели с тежки машини като булдозери, картечници, както и динамит.

По време на атаките, къщата, направена от тухли от кал, в която Агата и съпругът ѝ живели, била напълно разрушена. Също така всички местни, които познавали писателката били убити. Споменът за Агата бил напълно унищожен, като единственото нещо, което хората в близост до опустошения град знаят за нея е че е била англичанка.

Градът, който Агата някога е описвала като невероятно красив, спокоен, романтичен и „импрегниран с миналото“, сега е напълно опустошен и безлюден. Водите на река Тигър, на които авторката се възхищавала, в момента са пълни с труповете на загиналите.

За справка:

Развалините на града са намерени на по-малко от километър от днешния град Нуманея в провинция Ниневия, Ирак.Още по темата

 • Ужас за американски военни в Ирак

  Ужас за американски военни в Ирак

  Двама американски военни са били убити, а други петима ранени в Ирак, съобщи UPI. Все още не се съобщава каква е била причината за инцидента. ...
  14.08.2017
  2 311
  7

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Фалшиви новини
  Отговор
  1 06:50  08.08.17
  Те са изроди, когато нямаш минало,няма как да бъдеш нормален човек, а отгоре на всичко тяхната религия не толерира учение и изкуство.Например музика-не може,рисуване не може..Всичко което те правят в името на аллах...убийства .За жени да не говорим,по долу са от кучета..
 • 1234
  Отговор
  2 07:16  08.08.17
  Простотията на тия от ИД няма граници.Това не са хора,те са по глупави и от животни.Господ защо търпи такива твари да ходят по земята ,а не ги прибира от тоя свят да не го рушат.
 • FURY
  Отговор
  3 12:12  09.08.17
  Ирак получил независимост от Англия??? какво общо имат англичаните с ирак-чудили са се какво да откраднат от там, както и от Индия,за това се правили разкопки,а ИДИЛ се управляват от еврей живеещи в.... Англия????така че всичко е цирк англоамериканочифутоеврейски.....

Напиши коментар:


Публикувай