Last news in Fakti

9 Септември, 2017 01:16 1 470 0

Изложби с ценни документи събраха приятели на България в Будапеща

  • унгария-
  • книги-
  • изложба
Изложби с ценни документи събраха приятели на България в Будапеща - 1
Снимка: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

Приятелите на българската култура в Будапеща присъстваха на откриването на две документални експозиции – колективната изложба “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”, посветена на делото на Васил Левски, и “Книги, посоки, публики”, представяща знакови документи от фондовете на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Това е първото пътуване на двете експозиции извън границите на страната ни. Те гостуват на Българския културен институт (БКИ) в Будапеща по покана на неговия директор Олга Попова. За да подготвят и участват в официалното откриване на изложбите, в унгарската столица бяха експерти от УНИБИТ и НБКМ. Д-р Диана Стоянова, главен редактор на в. “За буквите – о писменах”, и д-р Христо Христов, художник и съредактор, представиха документалната експозиция за Левски, която е съвместната работа на Министерството на културата, СУ “Св. Климент Охридски”, УНИБИТ, НБКМ, НИМ и Националния военноисторически музей. Доц. д-р Любомир Георгиев, ръководител на направление „Опазване на ръкописно и документално наследство” в НБКМ, разказа за проекта ни “Книги, посоки, публики”, реализиран с финансовата подкрепа на Националния фонд “Култура”.

Още в деня на откриването десетки посетители разгледаха тематичните табла, подредени в двете изложбени зали на Българския културен институт в Будапеща (ул. “Андраши” 14). Нескрит интерес и любопитство предизвикаха представените в изложбите ценни ръкописи, старопечатни книги, документи и фотографии, свързани с миналото, културата и борбите за освобождение на България.

Гостуването на двете изложби стана възможно благодарение на подкрепата и отзивчивостта на домакините от БКИ – г-жа Олга Попова и колегите й Таня Кръстева и Любомир Димитров, които заедно с нас всеотдайно работиха по подготовката и реализацията на проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА