572 0

Мотото на тазгодишната Киномания

Милена Богданова

За 30 издания на Киномания са показани над 2000 филма, над 6000 прожекции и над 50 български игрални филма са имали своята премиера на нея. Поредното 31-во издание няма да изневери на традицията – фестивалът ще бъде открит с „Безкрайната градина” на режисьора Галин Стоев, който е дебютен за него в киното.

Не може да се каже, че тазгодишното издание на Киномания акцентира върху една тема. „Може би темата ни е изкуството. Преклонението към голямото изкуство, което вдъхновява винаги. Ще бъда представени обаче два филма свързани с историята на киното – „Люмиер”, който е компилиран от директора на фестивала в Кан Тиери Фремо. Друга основна тема е музиката. Освен „Буена Виста сошъл клуб” имаме три прекрасни филми за певици – Ела Фицджералд, с който се отбелязва 100-годишнината от нейното рождение и игрални филми за Нина Симоне и Далида. Филми за Роден и Ван Гог”, каза по времена представянето на програмата Владимир Трифонов, програматор на Киномания.

Освен „Да обичаш Винсент”, за който вече се писа доста из българските медии, важен филм е и руският „Матилда”. Той ще може да бъде видян от българските зрители 23 дни след световната му премиера в Русия. Новият филм на Уди Алън „Въртележката“ с Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк, които в лентата работят в лунапарк, ще бъде показан през декември у нас може да бъде видян 17 дни след световната му премиера. Новият филм на Джордж Клуни – черната комедия „Субурбикон“ по сценарий на братя Коен с Мат Деймън и Джулиан Мур, ще е в България 3 дни след световната премиера.

Киномания е фестивалът, на който се показват най-горещите заглавия за годината и фестивалът, който предлага голямо жанрово и стилово разнообразие във филмовата си програма.Напиши коментар:


Публикувай