Last news in Fakti

8 Октомври, 2017 21:00 902 0

Да покажем най-доброто лице на България – чрез култура

  • култура-
  • българия-
  • георг георгиев-
  • андрю мъри-
  • лице-
  • наследство

Страната ни има уникален шанс да популяризира културно-историческото си наследство

Да покажем най-доброто лице на България – чрез култура - 1
Снимка: Външно министерство

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев проведе среща с директора на глобалната мрежа от европейски национални културни институти EUNIC Андрю Мъри.

Срещата бе част от редовните контакти на страната ни с EUNIC GLOBAL и е организирана съвместно с Министерството на културата и Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Заместник-министър Георгиев изтъкна, че България подкрепя заявените насоки от страна на Организацията за изготвяне на нова Стратегия за международните културни отношения на Европейския съюз. Той отбеляза, че съвместни проекти с EUNIC и делегациите на Европейския съюз в трети страни вече са обичайна практика за програмите на дипломатическите ни представителства.

„Един от основните приоритети на България за предстоящото Председателство са Западните Балкани и тяхната европейска перспектива. За нас перспективите пред младите хора са изключително важна тема. Считаме, че партньорството с EUNIC може да даде много добри резултати. Ще насърчим нашите дипломатически представителства в региона да установят по-тесни контакти с мрежата от културни институти за реализирането на проекти по Европейската година на културното наследство. Културата не е само наследство. Това е туризъм, икономика, наука. Чрез нея България може да покаже и да популяризира едно от най-добрите си лица”, каза още Георг Георгиев.

Андрю Мъри сподели, че в контекста на Председателството страната ни има уникална възможност да популяризира културно-историческото си наследство, но за целта трябва да се работи изключително усилено по стратегията, чрез която иска да го постигне.

Двамата събеседници се обединиха около мнението, че културната дипломация ще има все по-важна роля за изграждането на отношения и мостове между държавите в различни сфери в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА