422 0

Да покажем най-доброто лице на България – чрез култура

Страната ни има уникален шанс да популяризира културно-историческото си наследство

Снимка: Външно министерство
Снимка: Външно министерство
Денис Джамбазов

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев проведе среща с директора на глобалната мрежа от европейски национални културни институти EUNIC Андрю Мъри.

Срещата бе част от редовните контакти на страната ни с EUNIC GLOBAL и е организирана съвместно с Министерството на културата и Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Заместник-министър Георгиев изтъкна, че България подкрепя заявените насоки от страна на Организацията за изготвяне на нова Стратегия за международните културни отношения на Европейския съюз. Той отбеляза, че съвместни проекти с EUNIC и делегациите на Европейския съюз в трети страни вече са обичайна практика за програмите на дипломатическите ни представителства.

„Един от основните приоритети на България за предстоящото Председателство са Западните Балкани и тяхната европейска перспектива. За нас перспективите пред младите хора са изключително важна тема. Считаме, че партньорството с EUNIC може да даде много добри резултати. Ще насърчим нашите дипломатически представителства в региона да установят по-тесни контакти с мрежата от културни институти за реализирането на проекти по Европейската година на културното наследство. Културата не е само наследство. Това е туризъм, икономика, наука. Чрез нея България може да покаже и да популяризира едно от най-добрите си лица”, каза още Георг Георгиев.

Андрю Мъри сподели, че в контекста на Председателството страната ни има уникална възможност да популяризира културно-историческото си наследство, но за целта трябва да се работи изключително усилено по стратегията, чрез която иска да го постигне.

Двамата събеседници се обединиха около мнението, че културната дипломация ще има все по-важна роля за изграждането на отношения и мостове между държавите в различни сфери в бъдеще.

България


Напиши коментар:


Публикувай