10 Октомври, 2017 12:19 7 570 10

40 години на сцена: Дует "Ритон" готви грандиозен концерт

  • дует "ритон"-
  • ритон-
  • ангел симеонов-
  • поет-
  • концерт-
  • златен ритон

Катя и Здравко репетират усилено, вдъхновени от поета Ангел Симеонов

40 години на сцена: Дует "Ритон" готви грандиозен концерт - 1

Дует „Ритон“ ще отпразнува 40 години на сцена с грандиозен концерт в най-голямата зала на НДК. Събитието ще се състои на 18 октомври.

Юбилейният концерт и новият албум носят името "Златен ритон". "Златен ритон" е стихотворение на известния български поет Ангел Симеонов, който не за първи път сътровява стихове за славното дуо. Поезията на Ангел Симеонов е безкраен извор на вдъхновение за звездната двойка - Катя и Здравко.

Концертът ще сбъдне една дългогодишна мечта на Катя – да представи песен, основана на класическа мелодия. Щом прочита прекрасното стихотворение „Златен Ритон“ на Ангел Симеонов, Катя веднага прави асоциация с Лунната соната на Бетховен. Композиторът Росалин Наков вмъква музикален цитат от творбата на Бетховен в инструментала на песента. Така мечтата на красивата изпълнителка става факт.

40 години на сцена: Дует "Ритон" готви грандиозен концерт

Концертът за юбилея ще бъде разделен на две части. В първата част феновете ще имат възможността да чуят най-новите песни на любимите изпълнители. Пет от тях - „Есенна тъга“, „Мечти край морето“, „Пристанище“, „Очакване“ и „Златен ритон“ са по стихове на поета Ангел Симеонов. Във втората част на концерта зрителите ще могат да се насладят на класическите хитове на дует „Ритон“.

Здравко Желязков и Катя Михайлова завършват Държавната консерватория през 1977. Те са единствените в историята на Музикалната академия, които се явяват като дует на държавния изпит. След 40 години заедно на сцената изпълнителите са в невероятна хармония и върхова форма. За пореден път те ще подарят едно незабравимо преживяване на своите фенове и ще изпълнят сърцата им с енергия и любов.

Песните на дует "Ритон", написани по стихове на Ангел Симеонов, са публикувани в стихосбирките "Любов като насън" и "Реката", наред с много други негови стихотворения.

Ангел Симеонов

Стиховете на известната творба "Златен ритон" на Ангел Симеонов представляват невероятна комбинация от рими. Думите в стихотворението са изкусно подбрани и събуждат невероятни емоции у всеки читател:

"Златен ритон" (откъс)

Пр.: "Аз чаках те дълго, с пианото плаках.

Изплака душата ми стон подир стон.

Но в късната вечер все пак те дочаках

и щастие пихме от златен ритон…"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лллк

    3 2 Отговор
    Боли ме..
  • 2 Жоро

    6 6 Отговор
    Кой ги слуша тези двамата палячовци ???ДА се пробват в Youtube да си сравнат часовниците!!!Соц.мутанти се харчат .BG!!ЛУДА работа
  • 3 Фенката

    3 4 Отговор
    Уникалнии!!Да са живи и здрави, още много песни да направят, прекрасни певци, и невероятно земни хора! Евала Кате и Здравко!!!!
  • 4 Лопатата

    2 4 Отговор
    Всяка година се отбелязва по някой вехто-музикален юбилей.
    Добре, че е държавната администрация, да снабдява такива концерти със "зрители по задължение" ...
  • 5 Лиа

    5 2 Отговор
    Ей тука пак са се изказали идиотите. Простотията ви край няма бе! Не се хабете, Катя и Здравко не ви четат коментарите, имат си по-важна работа, гледат си живота и кариерата, и не се занимават с подобни комплексари!
  • 6 Ритонката и Ритонеца

    5 1 Отговор
    Катя супер секси си!!!Здравко, пич, пази я!!!
  • 7 яич

    1 1 Отговор
    Супер! Качествена българска музика!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кристина

    0 0 Отговор
    Някой да чува в първите два припева "...аз чаках те дълго,с пианото порках..."? Или само аз?