2 201 10

40 години на сцена: Дует "Ритон" готви грандиозен концерт

Катя и Здравко репетират усилено, вдъхновени от поета Ангел Симеонов

40 години на сцена: Дует "Ритон" готви грандиозен концерт
Мартина Самарова

Дует „Ритон“ ще отпразнува 40 години на сцена с грандиозен концерт в най-голямата зала на НДК. Събитието ще се състои на 18 октомври.

Юбилейният концерт и новият албум носят името "Златен ритон". "Златен ритон" е стихотворение на известния български поет Ангел Симеонов, който не за първи път сътровява стихове за славното дуо. Поезията на Ангел Симеонов е безкраен извор на вдъхновение за звездната двойка - Катя и Здравко.

Концертът ще сбъдне една дългогодишна мечта на Катя – да представи песен, основана на класическа мелодия. Щом прочита прекрасното стихотворение „Златен Ритон“ на Ангел Симеонов, Катя веднага прави асоциация с Лунната соната на Бетховен. Композиторът Росалин Наков вмъква музикален цитат от творбата на Бетховен в инструментала на песента. Така мечтата на красивата изпълнителка става факт.

Концертът за юбилея ще бъде разделен на две части. В първата част феновете ще имат възможността да чуят най-новите песни на любимите изпълнители. Пет от тях - „Есенна тъга“, „Мечти край морето“, „Пристанище“, „Очакване“ и „Златен ритон“ са по стихове на поета Ангел Симеонов. Във втората част на концерта зрителите ще могат да се насладят на класическите хитове на дует „Ритон“.

Здравко Желязков и Катя Михайлова завършват Държавната консерватория през 1977. Те са единствените в историята на Музикалната академия, които се явяват като дует на държавния изпит. След 40 години заедно на сцената изпълнителите са в невероятна хармония и върхова форма. За пореден път те ще подарят едно незабравимо преживяване на своите фенове и ще изпълнят сърцата им с енергия и любов.

Песните на дует "Ритон", написани по стихове на Ангел Симеонов, са публикувани в стихосбирките "Любов като насън" и "Реката", наред с много други негови стихотворения.

Ангел Симеонов

Стиховете на известната творба "Златен ритон" на Ангел Симеонов представляват невероятна комбинация от рими. Думите в стихотворението са изкусно подбрани и събуждат невероятни емоции у всеки читател:

"Златен ритон" (откъс)

Пр.: "Аз чаках те дълго, с пианото плаках.

Изплака душата ми стон подир стон.

Но в късната вечер все пак те дочаках

и щастие пихме от златен ритон…"

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лллк
  Отговор
  1 13:03  10.10.17
  Боли ме..
 • Жоро
  Отговор
  2 13:41  10.10.17
  Кой ги слуша тези двамата палячовци ???ДА се пробват в Youtube да си сравнат часовниците!!!Соц.мутанти се харчат .BG!!ЛУДА работа
 • Фенката
  Отговор
  3 15:04  10.10.17
  Уникалнии!!Да са живи и здрави, още много песни да направят, прекрасни певци, и невероятно земни хора! Евала Кате и Здравко!!!!
 • Лопатата
  Отговор
  4 18:46  10.10.17
  Всяка година се отбелязва по някой вехто-музикален юбилей. Добре, че е държавната администрация, да снабдява такива концерти със "зрители по задължение" ...

 • Лиа
  Отговор
  5 19:39  10.10.17
  Ей тука пак са се изказали идиотите. Простотията ви край няма бе! Не се хабете, Катя и Здравко не ви четат коментарите, имат си по-важна работа, гледат си живота и кариерата, и не се занимават с подобни комплексари!
 • Ритонката и Ритонеца
  Отговор
  6 19:43  10.10.17
  Катя супер секси си!!!Здравко, пич, пази я!!!
 • яич
  Отговор
  7 21:26  10.10.17
  Супер! Качествена българска музика!
 • 8 12:28  12.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 9 13:30  12.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кристина
  Отговор
  10 11:50  05.03.18
  Някой да чува в първите два припева "...аз чаках те дълго,с пианото порках..."? Или само аз?

Напиши коментар:


Публикувай