15 Октомври, 2017 13:14 1 727 0

Изгнаникът Уайнстийн се превърна в прецедент

  • американска академия за киноизкуство-
  • награди оскар-
  • харви уайнстийн-
  • скандал-
  • продуцент-
  • сексиални посегателства-
  • сексуален тормоз-
  • бафта

Макар продуцентът да не е единственият обвинен в сексуални посегателства, той е първият, който е изхвърлен от Академията заради това

Американската академия за филмови изкуства, която де факто има върховната власт на управляващ в Холивуд и присъжда наградите "Оскар", взе решение да отстрани продуцента Харви Уайнстийн, заради обвиненията в сексуални посегателства, съобщиха световните агенции.

Случаят в Уайнстийн се превърна в прецедент, който се случва за пръв път от 90 години и превърна един от най-големите играчи в Холивуд, носител на не една награда Оскар, в изгнаник.

Въпреки всичко продуцентът отрича твърденията за изнасилване, но същевременно признава, че поведението му е "причинило много болка" на много хора.

Макар отлъчването на продуцента от приблизително 8400-членната академия, до голяма степен да е символично, то е зашеметяващо, тъй като до сега, в цялата ѝ история не е известен друг случай, в който академията да е предприемала подобни действия срещу свой член. Дори в случая с Роман Полански — друг голям сексуален скандал — в който режисьорът се призна за виновен. Ното в случая с Бил Козби, около когото също се вдигна много шум и срещу когото отново имаше обвинения в сексуални престъпления.

След вземането на това важно и толкова сериозно решение, Академията най-вероятно ще бъде принудена да се бори и с други проблемни свои членове, коментира в. New York Times.

Скот Фейнбърг, дългогодишен журналист в изданието The Hollywood Reporter коментира изключването на Уайнстийн така: "Това може би е началото на много тежък и труден епизод от историята на Академията. Следващото нещо, което ще се случи, правилно или грешно, ще е свързано с апели и изисквания към академията да вземе подобни мерки и срещу други свои "съгрешили" членове".

А както е известно, в историята на Холивуд има не един и два скандала с обвинения в сексуални престъпления срещу жени и деца.

Решението за отлъчването на Уайнстийн, което влиза в сила незабавно, е било взето на извънредното заседание на управителния съвет в събота. За изключването му е гласувало "мнозинство, далеч надвишаващо необходимото мнозинство от две трети".

54-членният управителен съвет на академията взе решението си да изключи 65-годишния Уайнстийн, след като New York Times и The New Yorker публикуваха своите разследвания, които извадиха на светло обвинения в сексуален тормоз и сексуални посегателства на десетки актриси. С някои от обвинителките си Уайнстийн злоупотребявал преди десетилетия.

В изявление киноакадемията заяви: "Ние не просто се дистанцираме от човек, който не заслужава уважението на своите колеги, но същевременно изпращаме послание, че ерата на умишленото игнориране и срамното съучастничество в хищническото сексуално поведение и тормоз на работното място, в нашата киноиндустрия, е приключила. Конкретният случай, е дълбоко обезпокоителен проблем, който няма място в нашето общество и нашата гилдия."

Академията заяви, че ще "работи за създаването на етични и морални стандарти за поведение, които всички членове на академията ще се очаква да спазват".

Припомняме, че миналата седмица американският продуцент бе изритан от собствената си компания, а по-късно и от комитета на наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за кино и телевизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА