Last news in Fakti

16 Октомври, 2017 12:34 1 030 0

Културен център, посветен на Йордан Радичков, скоро ще отвори врати

  • културен център-
  • йордан радичков-
  • берковица-
  • посветен-
  • писател

Бележитият български писател е една от гордостите на Берковица

Културен център, на името на големия български писател Йордан Радичков, скоро ще отвори врати в Берковица. Това съобщи кметът на града Милчо Доцов.

Той заяви, че Радичков е гордостта на града и е необходимо да бъде почетен подобаващо, да бъде достъпен и за следващите поколения.

Новият културен център ще се помещава в бившата сграда на местното туристическо дружество, която кабинетът предостави за безвъзмездно ползване на Община Берковица. След ремонта, който местната администрация направи, започва работата по създаването на самия център.

В него ще бъдат изложени експонати, свързани с живота и творчеството на писателя, който е живял и учил Берковица. Освен това, в него ще се организират изложби, литературни четения и беседи с автори, представяния на книги и други културни прояви.

Община Берковица публикува и анкета на своя сайт, която пита гражданите: "Смятате ли, че трябва да има музей на Радичков в Берковица?" Според резултатите 78% от гласувалите са убедени, че това е необходимо.

Идеята за създаването на музей, посветен на автора на "Ние врабчетата", е стара, но едва сега намира точното място, в което да бъде реализирана. През 2015 г. сдружение „Приятелите на Радичков" сформира инициативен комитет, който представи пред градската управа предложението си за създаване на музей на Йордан Радичков.

Йордан Радичков е роден на 24 октомври 1929 г. в с. Калиманица, Монтанско. През 1947 г. завършва гимназия в Берковица. Той е удостоен с множество отличия и награди, както в България, така и в чужбина. Произведенията му са превеждани на 37 езика и са издадени в 50 страни по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА