803 0

Горан Брегович възпя историята на Сараево (ВИДЕО)

Новият албум на музиканта е вдъхновен от родния му град

Милена Трачева

Житейският път на Горан Брегович тръгва от Сараево — градът, в който световноизвестният музикант е роден. Може би заради това новият му албум "Three Letters From Sarajevo" е силно вдъхновен от историята на този град с неговите особености, идентичност, различни религии и сложни парадокси.

Разположен в сърцето на Европа, градът е управляван от византийски, османски и австро-унгарски империи, в различни периоди от историята си.

При създаването на "Three Letters From Sarajevo" Брегович обединява трите религии на населението в хармония с традиционните сватбени и погребални оркестрации. След това отново включва пълен симфоничен оркестър, за да работи над 3 дълги инструментални части с 3 соло цигулки и гост изпълнители (певецът от Алжир Rachid Taha, израелските изпълнители Riff Cohen и Asaf Avidan и испанската звезда Bebe). Албумът не е просто списък с песни, а сборник с истории, разказани в 11 музикални композиции с характерния стил и темперамент на Горан Брегович.

С голямото разнообразие от стилове, музиката на Брегович е уникална, разпознаваема и предназначена за слушатели с различни музикални предпочитания, различен произход, пол, възраст и вяра. Посланията в албума са въздействащи и със силата на музиката и словото "Three Letters From Sarajevo" руши бариери и отваря врати.

Създаването новия албум продължава няколко месеца, през които музикантът прекарва часове наред в студиото и обикаля на турне с оркестъра си.

В момента тече европейската част от турнето в подкрепа на новия албум, което ще премине и през България. Концертът ще се проведе на 13-ти април, 2018 г.Напиши коментар:


Публикувай