497 0

Харвард почита Елтън Джон за усилията му в борбата с ХИВ и СПИН

Британският музикант ще получи престижната награда за хуманитарна дейност на 6 ноември

Милена Трачева

Сър Елтън Джон ще получи награда от университета Харвард, следващия месец, за огромните усилия и дейността си в подкрепа на борбата срещу ХИВ и СПИН.

Това съобщиха от престижния университет във вторник, изтъквайки, че британският музикант от години работи за набирането на средства и повишаване на осведоменост за коварната болест, съобщи АП.

Елтън Днон основа фондацията си срещу СПИН през 1992 г. От тогава насам тя набира средства за хуманитарна дейност в полза на заразените с вируса ХИВ и болните от СПИН и е събрала повече от 385 милиона долара за каузата. През годините фондацията е създала множество ограмотяващи програми, организирала е кампании срещу изолацията и дискриминацията на болните, осигурявала е лечение, грижи и подкрепа за хора, живеещи с тежката болест.

70-годишният певец ще получи хуманитарната награда "Питър Дж. Гомес" на 6 ноември, като на церемонията ще изнесе и лекция за дейността на фондацията си и работата ѝ през годините.

Тази награда, в чест на проф. Петър Дж. Гомес, се присъжда на личности, вдъхновили по един или друг начин обществото.

Елтън Джон коментира избора на университета Харвард да го удостои с това отличие, като заяви, че наградата го изпълва със "задоволство и смирение".

"Благодарен съм на Харвардския университет и на Фондация Харвард за признаването, което отдават на моята филантропска работа в битката срещу ХИВ/СПИН. За мен е чест да споделя това признание с такива известни хора, получатели наградата в миналото", заяви Елтън Джон и увери, че остава ангажиран със задачата "да поддържа постигнатия напредък за премахване на клеймото и изкореняване на ХИВ и СПИН".

През последните 35 години, сред носителите на хуманитарните награди на Фондация "Харвард" са архиепископ Дезмънд Туту, генералните секретари на ООН Бан Ки-мун и Кофи Анан, Бутрос Бутрос Гали, Хавиер Перес де Куеляр.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай