1 Ноември, 2017 12:54 727 0

Част от обувка на Моцарт се продаде за 12 500 евро

  • моцарт-
  • катарама-
  • обувка-
  • търг-
  • продадена-
  • композитор-
  • виена

Катарамата се предавала по наследство в семейството на обущаря на великия композитор

Катарама за обувка, принадлежала на великия Волфганг Амадеус Моцарт, бе продадена за 12 500 евро на търг във Виена.

Дребният орнамент се предавал по наследство в семейството на обущаря на композитора, от 18-и век до днес, съобщи ДПА.

Платената цена многократно надхвърли предварителните очаквания на аукционната къща "Доротеум", чиято оценка определи стойността на катарамата между 2000 и 4000 евро.

Купувачът е пожелал анонимност.

Гравираната катарама е поставена в богато украсен реликварий. Тя има сертификат за автентичност, написан на ръка от Мари Бюн. В него тя удостоверява, че първоначално катарамата е принадлежала на нейния прадядо — Матиас Кнолер — мъжът, който е изработвал обувките на Моцарт във Виена. След това, тя била предавана от поколение на поколение в семейството.

Моцарт е поръчвал обувките си във Виена, не само защото е обичал елегантните и красиви неща, но и заради енергичния си маниер на изпълнение. През пролетта на 1789 г., когато дирижирал концерт в Дрезден, той отмервал ритъма, като тактувал толкова силно с крак, че счупил катарамата на обувката си, пише в негова биография, написана през 19-и век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА