Last news in Fakti

1 Ноември, 2017 22:30 1 064 0

Месец без глоби в Столичната библиотека

  • книги-
  • софия-
  • глоби

Читателите могат да върнат просрочени си книги

По случай 1 ноември – Ден на народните будители, Столична библиотека обяви месец ноември за месец без глоби.

Читателите могат да върнат просрочени си книги, без да заплащат глоба.

"Поколения библиотекари са събирали, опазвали, и разпространявали книжовната памет на България, а сега я дигитализират", каза директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова пред "Фокус" по повод Деня на народните будители.

По думите й в библиотеките се съхранява книжовното наследство, паметта за книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

“Денят на народните будители е повод да си спомним, да се поучим, да се борим, да се прекланяме и да не забравяме всички светци, възрожденци, революционери, творци, посветили себе си на националната кауза. Нека на първи ноември родителите да купят книга на децата си, да ги заведат в библиотека, театър, на изложба, в музей“, каза Цинзова.

Тя поясни, че библиотеката на София периодично представя и припомня на читателската си аудитория и широката културна общественост духовните послания на будителите в изложби с ръкописи, книги, архивни документи и творби.

"Показваме и творчеството на писатели, поети, учени, посветени на живота, идеите, заветите и делата им. През последните месеци показахме няколко документални изложби: за 180 години от рождението на Васил Левски, първите книжари на София, първи издания на писатели-класици, книги с автографи - на Йордан Йовков, на Иван Вазов, Пейо Яворов. Изложбите бяха посрещнати с голям интерес и посетени от ученици от столични училища“, допълни директорът на Столична библиотека.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА