6 349 2

4 ноември 1922 г. Гробницата на Тутанкамон

В Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета

Венцислав Михайлов

На 4 ноември 1922 г. британският археолог Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете в Египет.

Тутанкамон се възкачва на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години. Според повечето изследователи смъртта му е причинена от силен удар по тила. Някои по-нови изследвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крак (инфекция след счупване на крака), съчетана с усложнения от малария, така и рядко генетично заболяване.

Младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са разграбени от иманяри), така и на т.нар. „проклятие на фараона“. Слухът за него се разпространява след смъртта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона“.

В Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.

Всъщност съдбата на самия Картър донякъде опровергава тезата за проклятието, тъй като той живее още цели 17 години след откритието си и почива от естествена смърт на 65-годишна възраст. Въпреки това авантюристите предпочитат мистерията пред по-логичните предположения, че загиналите археолози и сътрудници са станали жертва на местни вируси, с които са се заразили от храната и водата или чрез ухапвания от насекоми. Благодарение на легендата и на запазената си гробница Тутанкамон се превръща в най-известния днес фараон – въпреки краткото си царуване, което далеч не е от най-значимите в историята на Древен Египет.

Египет


Още по темата

 • Уникално откритие в Египет

  Уникално откритие в Египет

  Археолози откриха останки от древна Гимназия в Египет, съобщи ABC. Откритието е направено край Кайро и за него съобщиха от египетското ...
  6.11.2017
  6 507
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  1 09:41  04.11.17
  А стига ни занимавайте с това изкопаемо. Тука си имаме десетки фараони и техните безброй пирамиди дето мамата ни таковат всеки божи ден! Тича народа улам да трие билетчета всеки ден па псува ли псува ама.... Сам си е виновен!
 • Гостенин
  Отговор
  2 12:30  04.11.17
  Този Тутанкамон ми прилича на...https://www.google.bg/search?q=марина+от+фермата&client=ms-android-samsung&prmd=vin&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwia-KPN2qTXAhXMDOwKHZZyAMMQ_AUIECgC&biw=360&bih=559#imgrc=4OzPkyDsc4d9FM:

Напиши коментар:


Публикувай