6 Ноември, 2017 05:46 2 451 0

Световноизвестните звезди, които избраха Пловдив за филмите си

  • филми-
  • снимки-
  • заснемат-
  • световноизвестни-
  • филмови продукции-
  • снимачен екип-
  • пловдив

Силвестър Сталоун, Емир Кустурица, Джон Кюсак, Катрин Деньов и Жерар Депардийо снимаха под тепетата за радост на феновете си

Световноизвестните звезди, които избраха Пловдив за филмите си - 1
Снимка: shutterstock

„Хелбой 3: Завръщането на Кървавата кралица” е поредната холивудска продукция, която бе заснета (поне част от нея) в красивия роден Пловдив.
За декор на част от екшън сцените, бе избрана Братската могила, като за няколко дни се бе превърнало в зловещо гробище. През повечето време екипът на режисьора Нийл Маршал снимаше през нощта, до събота (04.11), когато работата му под тепетата приключи и мащабният палатков лагер, пълен с каравани, камиони, коли и всевъзможна снимачна техника и декори, бе събран и отпътува. В тази трета част на поредицата за супергероя от Ада участват Дейвид Харбър и Мила Йовович.

В същото време голяма филмова компания от Боливуд, Индия започна снимки на нов филм в артистичния квартал "Капана". Преди време същите екипи работеха по проекта „Шивай”, който отново бе заснет под тепетата.

Световноизвестните звезди, които избраха Пловдив за филмите си
Снимка: БТА

През годините в Пловдив са снимани множество чужди продукции. За част от тях, ни припомня PlovdivTime:

СИЛВЕСТЪР СТАЛОУН, БРУС УИЛИС И ДЖЕЙСЪН СТЕЙТЪМ
Двата последни филма от екшън поредицата „Непобедимите” бяха снимани по нашите земи. Това вероятно е и най-високобюджетната продукция със своите почти 335 млн. лв. Пловдив също бе част от неописуемите каскади на Силвестър Сталоун и компания, а снимките тук бяха на летището. Очаквано мястото бе оградено от фотографи и фенове на звездните актьори.
Едва ли друг път ще се случи в един филм да се съберат Слай, Брус Уилис, Арнолд Шварценегер и Джейсън Стейтъм, изрече тогава продуцентът Лес Уелдън, който подсигуряваше работата на кинаджиите в България. На летището в Пловдив бяха заснети финалните сцени от екшъна.

ЕМИР КУСТУРИЦА И МИКИ МАНОЙЛОВИЧ
Едва ли има любител на киното по нашите географски ширини, който да не е фен на Емир Кустурица и великото му умение да иронизира и интерпретира балканските нрави. Големият режисьор навести Пловдив за снимките на култовия „Ъндърграунд”.
Заснетата през 1995 г. лента донесе на Кустурица втора „Златна палма”. Едва ли статистите от Пловдив са си представяли какъв фурор ще предизвика филмът, част от който бе заснета в зоната около градината на цар Симеон , припомнят любители на голямото кино.

ДЖОН КЮСАК И ХИЛАРИ ДЪФ
Джон Кюсак и Хилари Дъф също навестиха града под тепетата за снимките на холивудската продукция „Война ООД”. Заради световноизвестните звезди районът около „Тримонциум” и Античния театър бяха буквално блокирани, за да бъде осигурен комфорт на кинаджиите.
Лентата не предизвика уникален ефект с появата си, но пък отчете добри приходи в бокс офисите и изкара бюджета си. За феновете на киното в Пловдив останаха емоциите от контакта с Кюсак и Дъф, макар и на почтително разстояние.

КАТРИН ДЕНЬОВ И ОЛЕГ МЕНШИКОВ
Забележителната актриса Катрин Деньов също остави своята диря в Пловдив. Тя се снима в историческата драма „Изток-Запад” на режисьора Режис Верние — копродукция на Франция, Русия, Украйна, България и Испания. Тя и колегите й Сандрин Бонер и Олег Меншиков изкараха дълги часове в студа на ЖП гарата в Пловдив, за да заснемат някои от паметните сцени във филма.
В „Изток-Запад” се снима и талантливият Сергей Бодров-младши, който загина през 2002 г. по време на снимки в Северна Осетия, пометен заедно с още 150 жертви от срутил се ледник. „Изток-Запад” обаче остана една от най-красивите филмови ленти, заснети под тепетата и бе номинирана за Оскар, Златен Глобус и Сезар.

ОРНЕЛА МУТИ И ЛИОНЕЛ КОП
Красивата италианка Орнела Мути остана в плен на магията на Пловдив. Тя бе под тепета за филма „Бюро за убийства”, който се снимаше на фона на къщите в Стария град и в Капана. На улица „Абаджийска” изникна специално кафене, за да бъдат заснети сцени от филма.
Българската диря в „Бюро за убийства” бе участието на Ангел Георгиев-Ачо, който се превъплъти в образа на съпруг на неустоимата Мути. Актьорът, който ни напусна през 2012 г., разказваше как режисьорът Лионел Коп го завел при Орнела с думите: "Това е Ачо, той ще играе твоя съпруг...". Тя се усмихнала, прегърнала го и го нарекла „любов моя”.

ЖЕРАР ДЕПАРДИЙО И МАРКО ДИ СТЕФАНО
Звездата на европейското кино Жерар Депардийо затвърди впечатлението за себе си, че не робува на имена и авторитети. Актьорът пристигна в Пловдив и се впусна в истинско българско приключение със заснемането на филма "Le Voyage” заедно с колегата си Марко ди Стефано.
Камерите заработиха под тепетата, но и в селца в близост до града. Виновник у нас да пристигне толкова голям актьор бе режисьорът Франк Добрин. Екипът засне лентата на бързи обороти. Депардийо направи няколко обиколки из различни места инкогнито и потегли към Русия. За съжаление на българската публика още от самото начало се знаеше, че „Le Voyage” няма да бъде излъчен у нас.

СЪРДЖАН ДРАГОЕВСКИ И ДУШАН КОВАЧЕВИЧ
Сръбско-българската продукция „Свети Георги убива змея” също избра Стария град, за да го използва като уникален декор. Екстериорните снимки бяха допълнени от много специални ефекти и участие на статисти. Част от лентата бе заснета и в къща „Недкович”.
Зад проекта „Св. Георги убива змея” стоеше именитият режисьор Сърджан Драгоевич, а сценарият бе дело нае известния сръбски сценарист Душан Ковачевич и носител на Златна палма за „Ъндърграунд” на Емир Кустурица. В главните роли бяха сръбските актьори Наташа Янич и Лазар Ристовски, а до тях на площадката застана Стефан Данаилов.

МИС ИТАЛИЯ АНА ВАЛЕ И ЕРОЛ САНДЕР
Мис Италия 1995 Ана Вале снима под тепетата части от минисериала „Сорая” — биографичен разказ за съпругата на последния ирански шах Мохамед Реза Пахлави. Популярната като “тъжната принцеса” Сорая не можела да има деца, а Мохамед е длъжен да остави престолонаследник. Сериалът разказва историята на една гореща любов и може би неизбежна раздяла...
Много от снимките във филма бяха заснети в Пловдив. Около 300 български статисти играха ирански бунтовници, а къщите "Хиндлиян" и "Недкович" са превърнати в техеранския дом на принцеса Сорая.

ВАНЕСА ХЕСЛЕР И ПРИМО РАДЖАНИ
Ванеса Хеслер пристигна под тепетата за снимките на четирисерийния филм на РАИ „Капитанската дъщеря” по вечната класика на Александър Сергеевич Пушкин. Снимките отново бяха в къща „Недкович”, а до италианските звезди застанаха дузина техни български колеги.
Сред тях бяха Андрей Слабаков, Стефан Щерев, Теодора Духовникова, Христо Живков. Режисьор на филма бе Джакомо Кампиоти, а лентата бе заснета през 2010 г.

ЧЕКИ КАРИО, ПАС ВЕГА И БРАТЯТА ТАВИАНИ
Популярният френски актьор Чеки Карио и колежката му Пас Вега заснеха вълнуваща любовна сцена не къде да е, а точно в Пловдив. Кадрите бяха заснети в къща „Хиндлиян” в Стария град, а филмът бе „Чифликът на чучулигите” на братята Паоло и Виторио Тавиани. Продуцент на лентата бе Гуидо Симонети. Част от епизодите бяха заснети около Балабановата къща и в Етнографския музей.
Пред обективите на италианските кинаджии застанаха и доста български актьори, сред които бяха Стефан Данаилов, Асен Блатечки, Юлиан Вергов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА